Arhiv novic

Arhiv novic

Na dnevu OVE in URE v Novi Gorici sodelovalo več kot 200 otrok

Več kot 200 osnovnošolcev in srednješolcev je v sredo, 14. junija, na tradicionalnem Dnevu obnovljivih virov (OVE) in učinkovite rabe energije (URE) pred mestno hišo v Novi Gorici izvajalo poskuse in reševalo kviz na temo energetske ozaveščenosti. Dan je, že petič zapored, organizirala Goriška lokalna energetska agencija GOLEA. Medtem ko so se otroci merili v energetski ozaveščenosti, pa je v mestni hiši potekalo slavnostno podpisovanje pogodb za sodelovanje v čezmejnem projektu NEKTEO. Kot je dejal direktor GOLEE Rajko Leban, želijo s pomočjo projekta, v katerem so se združile slovenske in avstrijsko-koroške občine, med drugim okrepiti znanje na področju URE in OVE v občinah in ga prenašati tudi čez mejo.

Kot pravijo v GOLEI, z aktivnostmi na Dnevu URE in OVE prispevajo k širjenju obzorja in zavesti ter k dvigu kulture energetske pismenosti med otroci. Tudi letos je bil odziv primorskih šol zelo pozitiven, saj se je dogodka udeležilo več kot 200 otrok, pravijo v GOLEI.

V kvizu na temo energetske ozaveščenosti so šolarji s pomočjo avstrijskih sodelavcev Verein Blauer Würfel Und Kidsmobil na dvanajstih eksperimentalnih postajah izvajali različne poskuse. »V kviz smo vključili vprašanja na temo energetike, kjer so otroci spoznavali sončno, vodno in vetrno energijo, opremo v stanovanju in varčevanje z energijo, ločevanje odpadkov, vodikovo celico, hiško OVE, porabnike energije, vpliv hrane in nakupovanja na okolje, električno kolo in avto,« so pojasnili na GOLEI.

Najboljše ekipe so tudi nagradili. V mlajši kategoriji od 2. do 5. razreda osnovne šole (OŠ) so se najbolje odrezali učenci iz OŠ Cerkno - POŠ Šebrelje, OŠ Sečovlje in OŠ Solkan. Med starejšimi pa so bili najboljši učenci iz OŠ Most na Soči ter OŠ Dornberk.

»Z vsakoletnim dogodkom želimo omogočiti sodelujočim učencem in učiteljem izmenjavo izkušenj in znanj ter dvigniti raven energetske pismenosti in zavedanja pomena varovanja okolja. Mladi so tisti, ki lahko s svojo inovativnostjo ter z veliko energije na tem področju dosežejo korenite spremembe,« so še poudarili v GOLEI.

V projektu NEKTEO, ki je vreden približno 1,5 milijona evrov in bo trajal do leta 2020, sodeluje 34 občin, od tega 13 slovenskih.

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice