Arhiv novic

Arhiv novic

Morska gladina naj bi naraščala veliko hitreje od pričakovanega

V prihajajočih desetletjih bi se lahko gladina morja višala veliko hitreje, kot so znanstveniki doslej napovedovali, kaže najnovejša raziskava. Organizacija Združenih narodov je namreč predvidevala, da se bo v tem stoletju gladina morja zvišala za največ meter, nova raziskava, objavljena v reviji Nature, pa kaže, da se lahko morje zviša tudi za dva metra, če ne bomo zmanjšali izpustov toplogrednih plinov, poroča The Guardian.

Doslej so znanstveniki predvidevali, da bo povečano sneženje na Antarktiki ohranjalo količino ledu in da njegovo taljenje ne bo vplivalo na višino morske gladine, nove raziskave pa kažejo, da je tamkajšnji led precej manj stabilen, kot so predvidevali. Organizacija Združenih narodov je v svoji napovedi, da se bo gladina morja v tem stoletju zvišala največ za meter sicer zajela taljenje ledu na Antarktiki zaradi toplejšega zraka in morske vode, ni pa upoštevala aktivnih procesov, kot je na primer razpad ogromnih ledenih pečin. Najnovejša raziskava, objavljena v reviji Nature, pa je upoštevala tudi to možnost. Ugotavlja, da ta proces na Antarktiki lahko morsko gladino zvišal za do dva metra do leta 2100, če ne bomo zmanjšali izpustov ogljikovega dioksida. 

»Takšen dvig morske gladine bo za nekatera nižje ležeča mesta pomenil katastrofo,« je opozoril profesor Robert DeConto z Univerze Massachusetts Amherst, ki je vodil raziskavo. Prepričan je, da če ne bomo ustavili globalnega segrevanja, dvigovanja morja ne bomo več merili v nekaj milimetrih na leto, temveč v nekaj centimetrih na leto. To pa bi po njegovem mnenju pomenilo, da nižje ležečih mest ne bi mogli obvarovati pred dvigom morske gladine z različnimi obrambnimi mehanizmi, ampak da bi jih prebivalci morali zapustiti. 

Še posebej zaskrbljujoča je ugotovitev, da bi se lahko gladina morja višala še hitreje in da bi lahko velike spremembe na tem področju doživeli že naši otroci. »Slaba novica je, da bo, če bomo nadaljevali s takšnim načinom življenja, »prispevek« Antarktike k višanju morja do leta 2100 zelo velik, je opozoril DeConto in dodal, da bi ga pa lahko praktično izničili, če bi izpuste zelo hitro drastično zmanjšali, praktično na ničlo. »Dobra novica je torej, da še vedno ni prepozno,« je dejal in opozoril, da pa vseeno obstaja 10-odstotna verjetnost, da bi se gladina zvišala, tudi če bi se povsem znebili izpustov ogljikovega dioksida. 

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice