Arhiv novic

Arhiv novic

MOPE: Normalizacija rokov izdaje soglasij za priključitev v 2 mesecih

Na Ministrstvu za okolje, podnebje in energijo (MOPE) pričakujejo, da se bo v prihodnjih dveh mesecih časovnica izdaje soglasij za priključitev na distribucijsko omrežje skrajšala.To je malo kasneje, kot napovedujejo elektrodistribucije. Te so povedale, da bodo uspele zaostanke pri izdaji soglasij za priključitev samooskrbnih elektrarn odpraviti v mesecu dni.

Izvajalci projektov sončnih elektrarn sicer že nekaj časa opozarjajo, da še vedno prihaja do »večmesečnih zamud« pri izdaji soglasij za priključitev na omrežje. Predvsem za gospodarske subjekte to predstavlja problem, ker je pridobitev soglasij tudi pogoj za prijavo na razpise za razne subvencije.

Kot pojasnjujejo na MOPE, težave oziroma zamude, vezane na izdajo soglasij za priključitev, trenutno v večji meri izhajajo iz povečanega obsega vlog za soglasje za priključitev, ki so jih proti koncu leta 2023 prejela distribucijska podjetja.

»Povečan obseg vlog izhaja iz zakonsko določenega roka za vključitev končnih odjemalcev v shemo t. i. 'stare' samooskrbe oz. letnega net meteringa, po Uredbi o samooskrbi z električno energijo iz obnovljivih virih energije (Uradni list RS, št. 17/19, 197/20 in 121/21 – ZSROVE). Rok za podajo vloge za soglasje za priključitev naprave za samooskrbo po tej shemi je bil do vključno 31. decembra 2023. To je rezultiralo v približno 7-kratnem povečanju števila vlog,« pravijo na MOPE.

Če je tako še januarja 2023 število prejetih vlog za soglasje za nove proizvodne naprave za samooskrbo na strani distribucijskih podjetij znašalo 1.815, jih je bilo decembra 2023 »kar 13.734«.

»Zaradi tega je prišlo tudi do zamud, ki jih distribucije trenutno pospešeno rešujejo. Število podanih vlog za soglasje za priključitev v letu 2024 se je, glede na leto 2023, precej znižalo, zato je v prihodnjih 2 mesecih pričakovati normalizacijo časovnice izdaje soglasij za priključitev,« dodajajo na MOPE.

Investitorji sicer pozivajo k pohitritvi postopkov in prednostni obravnavi obravnavati  sončne elektrarne v B2B segmentu v gospodarstvu soglasja izdana v dveh tednih. Elektrodistribucije medtem pravijo, da bodo po odpravi zaostankov za izdajo soglasij gospodinjstvom in manjšim gospodarskim subjektom potrebovale do 30 dni od popolne vloge, za izdajo soglasij večjim gospodarskim subjektom pa do 60 dni od popolne vloge.

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice