Arhiv novic

Arhiv novic

MOPE naznanil začetek javne obravnave načrta za zmanjševanje energetske revščine

Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo (MOPE) je 12. julija za javno obravnavo pripravilo osnutek akcijskega načrta za zmanjševanje energetske revščine. Dokument za obdobje do leta 2026 in do leta 2030 naslavlja ukrepe za zmanjšanje in blaženje energetske revščine, kazalnike za spremljanje izvajanja ukrepov, odgovorne nosilce izvajanja ukrepov in opredelitev virov finančnih sredstev za izvedbo ukrepov. Osnutek dokumenta bo v javni obravnavi do 31. avgusta 2023.

Potrebna sredstva za izvajanje ukrepov iz akcijskega načrta za obdobje 2024−2026 so sicer ocenjena na 35,99 milijona evrov. Glavna vira sredstev sta sklad za podnebne spremembe (ca. 24 milijonov evrov) in kohezijski sklad (ca. 15 milijonov evrov), od leta 2026 dalje pa tudi socialni sklad za podnebje na ravni EU.

V načrtu so opredeljeni glavni in kratkoročni cilji do leta 2026, ki se navezujejo na dodeljevanje spodbud energetsko revnim v povečanem obsegu. Za zmanjševanje energetske revščine za leto 2030 pa sta zastavljena dva dolgoročna cilja, ki sta usklajena s predlogom posodobitve nacionalnega energetskega in podnebnega načrta (NEPN). To sta zmanjšanje deleža energetsko revnih gospodinjstev do vrednosti med 3,8 odstotka in 4,6 odstotka in izvedba najmanj 3500 naložb na področju učinkovite rabe energije in izrabe obnovljivih virov pri energetsko revnih gospodinjstvih.

Za zmanjševanje energetske revščine se po pojasnilu MOPE prednostno izvaja ukrepe energetske učinkovitosti, s katerimi se zmanjšujeta raba energije in emisije toplogrednih plinov ter izboljšujejo bivalni pogoji.

Letos bo še tudi objavljen nov poziv Eko sklada za nepovratne finančne spodbude socialno šibkim občanom za investicije v ukrepe večje energetske učinkovitosti, ki se financira iz sredstev sklada za podnebne spremembe, sicer pa bo izvajanje obstoječih ukrepov potekalo brez večjih sprememb.

V obdobju 2024–2026 je nato načrtovana postopna vzpostavitev sheme za zmanjševanje energetske revščine, in sicer kot pilotni projekt z regionalnimi svetovalnimi točkami ter neformalno mrežo za informiranje in ozaveščanje v dveh regijah, izbranih v skladu s postopkom za izbiro pilotnih regij.

Od leta 2027 dalje pa je delovanje sheme predvideno v primeru pozitivnih izkušenj v pilotnih regijah v polnem obsegu v vseh regijah, s čimer se bo na nacionalni ravni razbremenilo projektno pisarno, energetsko revnim pa omogočilo informiranje, svetovanje in podporo bližje domu.

 


Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice