Arhiv novic

Arhiv novic

Mobilnost za in po meri mladih

Da je elektrotehnika zanimiva za mlade, ki si lahko z znanjem na tem področju omislijo celo lasten avto, je pokazal tradicionalni poletni tabor inovativnih tehnologij, ki je na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani potekal med 17. in 21. avgustom. Med različnimi delavnicami, pri katerih so se ekipi raziskovalcev in študentov elektrotehnike pridružili šolarji iz zadnjih dveh razredov osnovne šole ter srednješolci, naj izpostavimo tisto o električnih vozilih.

Ne le, da so udeleženci izdelovali električno kolo in polnilno postajo na sončne celice, dijak 3. letnika srednje Elektrotehniško-računalniške strokovne šole in gimnazije Ljubljana Luka Hrastovec je nadobudnim raziskovalcem predstavil svoje električno kolo in tudi svoj električni avtomobil. »Ker me zelo zanima povezava med elektriko in električnimi vozili, sem izdelal električno kolo in obnovil električni avto,« je povedal za Energetiko.NET.

Delavnica »električna vozila« je zajemala sestavne dele električnega kolesa, izdelavo in povezavo posameznih sklopov ter polnjenje baterij preko sončnih celic.

Osnovnošolci in dijaki so si sicer na delavnici najprej pogledali, katere sestavne dele sploh potrebuje električno kolo. Okvirno so določili njihove lastnosti, kot so moč, kapaciteta, teža in podobno, ter izbrali najbolj primerne komponente. Nato so preverili njihovo delovanje in jih namestili na kolo ter na koncu preverili delovanje sestavljenega električnega kolesa.

Da pa je kolo tudi okolju prijazno, so si mladi raziskovalci ogledali možnost polnjenja baterij s sončnimi celicami. Izdelali so oceno o tem, kakšno površino sončnih celic potrebujejo, da se bodo baterije na kolesu popolnoma napolnile v enem popoldnevu. Na koncu je seveda sledila izdelava in testiranje polnilne postaje na sončne celice. 

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice