Arhiv novic

Arhiv novic

Mladi v predelavo avtomobilov iz bencinskega pogona na električnega

Eko sklad bo letos podprl vsaj 21 okoljskih komunikacijskih projektov in dogodkov, med njimi tudi projekt organizacije Alpe Adria Green (AAG), Mednarodno društvo za varstvo okolja in narave, ki ima naslov Od bencina k elektriki – predelava avta – pilotni projekt AAG za mladino.

Kot pravijo v AAG, je namen pilotnega projekta, ki že poteka, približati trajnostno oziroma natančneje elektro mobilnost mladim. Gre za izobraževalen, promocijski in ozaveščevalen projekt, pravijo v omenjeni organizaciji.

Prepričano so namreč, da predvsem mladi malo vedo o možnostih uporabe električnih vozil v praksi, zato je po njihovem mnenju treba razviti in izvajati ukrepe ozaveščanja in izobraževanja za prehod v zeleno, trajnostno mobilnost in promet ter mlade vzgajati in izobraževati za trajnostni razvoj.

»V naši družbi znanja ni dovolj le pridobivati odrasle kupce/voznike električnih avtomobilov, ampak je pomembneje seznaniti in sistematsko izobraziti mladino v tehničnem poznavanju električnega avta,« so prepričani v AAG.

Idejo uresničujejo v obliki pilotnega projekta predelave avta na bencinski pogon v električnega. »Za pilotni projekt smo se odločili zato, ker bomo iz projektnih aktivnosti, izvedenih na vnaprej določenih ciljnih skupinah (dijakih srednjih tehničnih šol) ter evalviranih rezultatih in izkušnjah izdelali predlog stalnega program usposabljanja dijakov srednjih tehničnih šol v predelavi bencinskega v električni avtomobil,« pojasnjujejo. Dodajajo, da »odločitev za predelavo avta za dve osebi delno rešuje tudi problematiko racionalizacije avtomobilske mobilnosti, saj se po dosedanjih statistikah povprečno v avtu ne vozita niti dve osebi. To avtomatično pomeni tudi varčevanje z energijo in prostorom.«

Tako je 20 dijakov ciljnih srednjih tehničnih šol med 16. in 19. majem aktivno sodelovalo pri predelavi osebnega avtomobila smart z bencinskim motorjem na notranje izgorevanje v avtomobil na električni pogon, ki bo primeren za vključitev v redni promet (s homologacijo). Predelava se je odvijala na Inštitutu Makron v Češnjici pri Kropi. Pri tem so dijaki spoznavali praktične razlike med bencinskim in električnim pogonom ter rezultate predelave (kaj ostane, kaj nadomestimo ipd.). V nadaljevanju pa bodo dijaki v okviru usposabljanja spoznali tudi karakteristike uporabe ter načine polnjenja e-avtomobilov. »Projekt predvideva tudi izdelavo polnilca za e-avtomobil na sončno energijo, ki bo dosegljiv na javno dostopnih krajih,« so še dodali v AAG.

Poudarjajo, da ima specializirano izobraževanje dijakov več dodanih vrednosti, kot je na primer promocija deficitarnih poklicev in usposabljanje za nova delovna mesta v gospodarskih panogah prihodnosti, konkretno na področju e-avtomobilov (servis, promocija – prodaja – svetovanje, inoviranje, potencialni kupci, idr.).

V AAG poudarjajo, da bi za celotno uresničitev projekta potrebovali še dodatna finančna sredstva. »V ta namen smo za sodelovanje prosili vse elektrodistributerje v Sloveniji, a se naši prošnji do zdaj ni odzval nihče. To kaže na nizko ozaveščenost vodstev podjetji, ki bodo v prihodnosti imela dobiček od vse večjega števila električnih avtomobilov na naših cestah,« menijo v AAG.

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice