Arhiv novic

Arhiv novic

Mladi in župani z roko v roki za trajnostni razvoj

Poldrugo leto se je sedem alpskih mest in občin posvečalo sodelovanju mladih v demokratičnih procesih odločanja v teoriji in praksi. Skupni čezmejni projekt je združil mlade, župane in vodje programov dela z mladimi. Med rezultate projekta YSAM – Youth Shaping Alpine Municipalities (Mladi sooblikujejo alpske občine) sodi tudi priročnik, ki predstavlja vodilo za občine pri spodbujanju participacije mladih.

Participacija oziroma sodelovanje mladih v demokratičnih procesih odločanja je politična naloga – in sklepnik v arkadi trajnostnega razvoja. Občine, zavezane trajnostni politiki, načrtujejo in odločajo v sodelovanju z mladimi. Projekt je med majem 2014 in oktobrom 2015 povezal sedem vodij programov dela z mladimi, politikov in več kot 20 mladih z območja Alp. V okviru projekta so se sodelujoče slovenske občine Kranjska Gora, Idrija, italijanske Trento in Bolzano, občini Planken ter Balzers iz Lichtensteina in nemški Sonthofen namenile pojem participacije mladih premotriti z najrazličnejših vidikov. V ta namen je bilo organiziranih več medsebojnih obiskov in praktičnih delavnic v okviru katerih so izmenjevali izkušnje in spoznanja ter drug drugega seznanjali z morebitnimi pastmi.

Gostitelji vsakokratnih srečanj so predstavili svoj kraj, orisali njegovo povezanost z Alpami, predstavili načine participacije mladih v demokratičnih procesih odločanja ter izpostavili konkretne primere participativnega vključevanja slednjih. Ker učinkovita participacija mladih temelji na medsebojnem zaupanju med mladimi in politiki, je bilo v okviru projekta YSAM organiziranih več izmenjav, tako med mladimi, kot tudi med župani oziroma županjami in koordinatorji in koordinatoricami dela z mladimi.

Zaključna prireditev projekta je bila oktobra v Lichtensteinu, na njej pa so mladi javnost seznanili s trajnostnimi idejami, ki so jih razvili v okviru projektnih dejavnosti. V Kranjski Gori bodo mladi z januarjem 2016 pričeli oblikovati in izdelovati torbe za večkratno uporabo z namenom zamejiti nesmotrno uporabo plastičnih vrečk. V Planknu pa bodo mladi odslej redno prirejali vaško tržnico, kjer bodo na voljo najrazličnejši lokalni produkti.

Da bi drugim občinam olajšali delo, so mladi na zaključni prireditvi v sodelovanju z odraslimi zasnovali priročnik, ki predstavlja vodilo za občine, ki se s temo participacije mladih še niso soočile na konkreten način. Priročnik vsebuje kopico namigov in nasvetov za sodelovanje z mladimi, namenjenih tudi nekoliko izkušenejšim strokovnjakom na dotičnem področju. Priročnik je na voljo na spletni strani društva Alpsko mesto leta.

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice