Arhiv novic

Arhiv novic

Mladega inovatorja Luko Hrastovca navdihujejo električna vozila

Letos je začel obiskovati tretji letnik elektrotehniško-računalniške strokovne šole. Poln je energije, še posebej električne. Seveda povedano v šali, ko izvemo, kako se je vse skupaj začelo. »Od malega me zelo zanima elektrika. Že kot majhen fantič sem po vsej hiši napeljeval električne podaljške,« pravi 17-letnik, ki je že pravi mladi raziskovalec.

Luka je v zadnjem letu obnovil električni avtomobil in naredil električno kolo. Oboje je predstavil na avgustovskem poletnem taboru inovativnih tehnologij na Fakulteti za elektrotehniko v Ljubljani. »Mislim, da bi v prihodnosti električni avtomobil lahko nadomestil avtomobil z motorjem z notranjim izgorevanjem, vendar pa je do takrat treba sam avtomobil ter proizvodnjo in distribucijo električne energije izboljšati,« napoveduje mladenič, čigar veliko projektov je povezanih prav z vozili. Lani denimo je izdelal električni čoln na daljinsko vodenje.

Prosti čas Luka zelo rad preživi v svoji delavnici. Pravi, da tam vedno kaj popravlja, poskuša stvari izboljšati in narediti kaj novega. »Večino naprav, ki jih kupim, predelam in jih ne uporabljam za njihov originalni namen,« doda.

Sicer pa kar nekaj časa preživi na spletu, saj tam nabira znanje in ideje za svoje nove projekte. V zadnjih dveh letih je, priznava Luka, veliko novega znanja pridobil tudi v šoli, kar mu pomaga pri novih projektih. »Vsak projekt se začne z idejo, ki se nato razvija. Idej je ogromno, vendar niso vse praktične ali izvedljive,« prizna in poudari, da zelo rad izdelke izdeluje sam. »Na stvari, ki jih izdelam, sem ponosen, saj sem jih izdelal s svojimi rokami,« jasno pove Luka.

Po električnem kolesu, avtomobilu in čolnu je zdaj na vrsti nekaj, kar bi marsikateremu od nas prišlo še kako prav v zimskih mesecih – plug. A ne povsem navaden. »Načrtujem izdelavo daljinsko vodenega pluga za pluženje snega na dvorišču,« nam razloži Luka. Plug bo opremljen s kamero in brezžičnim prenosom slike. Na ta način bo uporabnik lahko splužil dvorišče iz naslanjača v dnevni sobi. In da bo uresničevanje ideje še bolj zanimivo, bo Luki pomagal sošolec. Tako bosta skupaj izdelala ves elektronski del pluga za daljinsko vodenje.

A tu se zgodba še ne konča. »Moja dolgoletna želja je izgradnja lesene hišice na kolesih,« navdušeno razlaga Luka. Hišica bi bila majhna, primerna za dve osebi, in zgrajena na avtomobilski prikolici. Imela bi zelo majhen vpliv na okolje, ocenjuje Luka, saj bi bila dobro izolirana in opremljena z najsodobnejšo in najbolj varčno opremo. Majhna sončna elektrarna na strehi bi proizvedla dovolj električne energije za vse potrebe njenih uporabnikov.

Ker pa je za tako velikopotezen projekt potrebnega tudi kar precej denarja, je Luka svoj načrt podrobno predstavil v videu, objavljenem na Youtubu, s katerim prosi za finančno podporo. Je pa dijak zelo trdno na tleh in se zaveda, da je treba v življenju združevati različne zahteve. »Trenutno mi šola vzame veliko časa, saj vem, da je pomembna zame. Zato bodo nekatere ideje morale še malo počakati na uresničitev. Do trenutka, ko bom imel več časa, znanja in sredstev.«

Več o hišici si poglejte TUKAJ.


Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice