Arhiv novic

Arhiv novic

Mesti Malmö in Murcia prejemnika nagrade za trajnostno mobilnost

Evropska komisija je nedavno razglasila zmagovalce evropskih nagrad za trajnostno urbano mobilnost 2015. Nagrado Evropski teden mobilnosti 2015 je dobilo špansko mesto Murcia, nagrado za trajnostno urbano načrtovanje mobilnosti pa švedski Malmö.

Da mestni promet postane okolju bolj prijazen je ključnega pomena za doseganje ambicioznih ciljev zmanjšanja toplogrednih emisij EU, saj 75 % Evropejcev živi v mestih. In mesti Murcia in Malmö sta tokrat tisti, ki sta za svojo odličnost na področju trajnostne mobilnosti v mestih prejeli nagrado, pojasnjujejo v Bruslju. 

Nagrado sta podelila evropska komisarka za promet Violeta Bulc ter komisar za okolje, pomorske zadeve in ribištvo Karmenu Vella. Bulčeva je ob tem dejala: »Iskreno čestitam vsem finalistom. Ti kažejo, da inovacije ustvarjajo boljšo in pametnejšo mobilnost.« Po njenem bi morali biti cilji mestnega prevoza vrniti mesta nazaj svojim ljudem, zato je tudi pohvalila intermodalne prevozne rešitve, ki sta jih razvila Malmö in Murcia. »Upam, da bosta navdihnila mnoga druga mesta, saj bomo bitko proti podnebnim spremembam dobili ali izgubili v urbanih območjih,« je pristavila Bulčeva.

Dodajmo, da je tudi Ljubljana, letos zelena prestolnica Evrope, nedavno dobila svoj novi električni vlakec Urban.

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice