Arhiv novic

Arhiv novic

Mednarodna energetska agencija znižala napoved rasti povpraševanja po nafti za leto 2017

Rast svetovnega povpraševanja po nafti naj bi se z letošnjih 1,4 milijona sodčkov na dan (mb/d) zaradi usihanja posredne podpore, ki so jo nudile nizke cene nafte, v naslednjem letu spustila na 1,2 mb/d, razkriva nedavno izdano avgustovsko poročilo Mednarodne agencije za energijo (IEA) o naftnem trgu. Napoved za 2017, ki sicer še vedno presega trende, je tako za 0,1 mb/d nižja od prejšnje, šlo pa naj bi predvsem za posledico veliko manj obetavnih makroekonomskih obetov.

Po napovedih IEA naj bi svetovno povpraševanje po nafti v letu 2017 torej doseglo 97,5 mb/d.
Napoved za leto 2016 ostaja nespremenjena in je torej enaka kot v poročilu iz preteklega meseca.
Kot izpostavlja IEA, so se cene surove nafte avgusta, ob pritisku presežka dobave in manjši rasti povpraševanja, spustile na okoli 45 dolarjev na sodček, ob koncu julija pa je obstajala celo nevarnost, da se bo cena nafte brent spustila pod 40 dolarjev na sodček.

Svetovna ponudba nafte se je v juliju povečala za okoli 0,8 mb/d, proizvodnja surove nafte znotraj Organizacije držav izvoznic nafte (OPEC-a) pa je v istem mesecu narasla za 150 kb/d na 33,39 mb/d. Savdska Arabija je takrat namreč dosegla najvišjo stopnjo proizvodnje doslej, Irak pa je okrepil črpanje.

Kot še doda IEA, naj bi proizvodnja v državah izven OPEC-a letos upadla za 0,9 mb/d, nato pa naj bi se v letu 2017 ponovno povečala za 0,3 mb/d.

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice