Arhiv novic

Arhiv novic

Mednarodna agencija za energijo: Brez subvencij za obnovljive vire ne bomo dosegli podnebnih ciljev

Če želijo zagotoviti potrebno vlaganje v nizkoogljične projekte, morajo vlade s subvencijami podpirati nizkoogljično proizvodnjo električne energije, je v svojem najnovejšem poročilu z naslovom Re-powering Markets (v prostem prevodu »Nova energija za trge«) poudarila Mednarodna agencija za energijo (IEA). Cene električne energije so namreč trenutno v večini držav prenizke, da bi omogočale vračilo naložbe v katerokoli nizkoogljično tehnologijo.

Po mnenju IEA morajo proizvajalci nizkoogljične energije sodelovati na trgih z električno energijo, saj lahko tam po njeni oceni prislužijo velik del svojih prihodkov. A prihodki z energetskega trga sami po sebi še ne omogočajo dovolj obsežnega, hitrega in cenovno ugodnega vlaganja v nizkoogljične zmogljivosti. 
»Cene električne energije so v večini držav trenutno prenizke, da bi omogočale povrnitev naložbe v katerokoli nizkoogljično tehnologijo, tudi v obnovljive vire (OVE) in jedrsko energijo. Potrebujemo visoko in trdno ceno ogljika, toda njena uvedba ali krepitev obstoječih bo dolgo trajala, sprožila vprašanja odobravanja in ostala politično sporna, zato bo potencialnim vlagateljem prinašala tveganja,« so zapisali v IEA.
V tej organizaciji zato menijo, da »potrebujemo nov zanesljiv tržni okvir«, ki bo vključeval zaračunavanje ogljika, podporo za vlaganje v nizkoogljične tehnologije in konkurenčne trge. Dodali so, da lahko tudi dražbe ustvarijo konkurenčne silnice, ki določijo potrebno raven podpore za dopolnitev prihodkov s trga.

V IEA priložnosti vidijo tudi v prilagajanju odjema. Doslej je bilo prilagajanje cen večinoma omejeno na velike odjemalce, ki so bili udeleženi neposredno na veleprodajnih trgih z električno energijo. Toda nove informacijske in avtomatizacijske tehnologije zdaj majhnim odjemalcem omogočajo, da prispevajo k bolj prilagodljivemu in cenejšemu elektroenergetskemu sistemu, ki se bo odzival na nihanje veleprodajnih cen.

»To bi lahko omogočilo boljše povezovanje proizvodnje električne energije z energetskimi storitvami in shranjevanjem ter tako povečalo prilagodljivost sistema za sprejemanje nestanovitnih obnovljivih virov in izboljšanje varnosti. Ključno vlogo pri izkoriščanju potenciala prilagajanja odjema imajo trgovci na drobno, ki imajo možnosti dinamičnega oblikovanja cen in sodelovanja na veleprodajnih trgih, kjer za svoj portfelj odjema lahko najdejo vire,« pravijo v IEA in dodajajo, da je to boljša možnost od »oddajanja« prilagajanja odjema s strani proizvajalcev, kar zahteva kompleksna tržna pravila.

»Prilagajanje odjema je mogoče ocenjevati samo glede na osnovno raven porabe, ki pa jo je težko določiti in lahko privede do skritih subvencij. Določanje ustrezne ravni plačila za agregatorje se je izkazalo za zahtevno nalogo. Namesto tega bi bilo treba spodbujati dinamično oblikovanje cen na podlagi rabe novih merilnih in avtomatizacijskih tehnologij, kot so pametni števci.«

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice