Arhiv novic

Arhiv novic

Male hidroelektrarne bodo še nadzorovali

Inšpekcija za okolje in naravo Inšpektorata RS za okolje in prostor je od junija do septembra letos izvedla akcijo nadzora malih hidroelektrarn (mHE), v katero je bilo zajetih 28 mHE. Inšpekcija ocenjuje, da je stopnja neskladnosti na področju MHE še precej visoka, zato bo nadaljevala z nadzorom na tem področju v skladu s prioritetami in zmogljivostmi, so sporočili iz ministrstva za okolje in prostor (MOP).

Pred izvedbo akcije je inšpektorat na začetku junija akcijo nadzora najavil Zvezi društev mHE Slovenije in navedel, katere zahteve bodo preverjane. To je storil z namenom, da se zavezanci že predhodno seznanijo z obveznostmi in da že sami poskrbijo za izpolnjevanje zahtev zakonodaje.

Izveden je bil nadzor nad sedmimi zavezanci, ki naj bi domnevno prodajali elektriko iz mHE kot obnovljiv vir energije (OVE), pri čemer naj ne bi imeli pridobljene vodne pravice. Ugotovljeno je bilo, da:

  • ima en zavezanec pridobljeno koncesijo za rabo vode za mHE,
  • je en zavezanec vodno dovoljenje pridobil oktobra letos,
  • je bila enemu zavezancu vodna pravica zaradi njenega neizvajanja odvzeta že leta 2013 in mHE tudi ne obratuje,
  • v dveh primerih mHE nimata vodne pravice in tudi ne obratujeta;
  • sta v dveh primerih zavezanca rabila vodo za mHE brez vodnega dovoljenja. Inšpekcija je izdala odločbi o prepovedi rabe.

V zadnjih dveh primerih sta bila uvedena tudi prekrškovna postopka zaradi rabe vode brez vodnega dovoljenja. Inšpekcija je o kršitvah teh dveh zavezancev obvestila Agencijo za energijo, da ukrepa v skladu z Uredbo o podporah električni energiji, proizvedeni iz obnovljivih virov energije, ki določa, da proizvodne naprave OVE, ki izkoriščajo energetski potencial vodotokov, lahko prejmejo podpore le za količino električne energije, ki je proizvedena z zagotavljanjem ekološko sprejemljivega pretoka (ESP). Če proizvodna naprava OVE ne upošteva zagotavljanja ESP, se odločba o dodelitvi podpore razveljavi, pogodba o zagotavljanju podpor pa preneha veljati. Taka proizvodna naprava OVE ni upravičena do vnovične pridobitve odločbe o dodelitvi podpore. Po mnenju inšpekcije je delovanje mHE, v primeru, da ni pridobljeno vodno dovoljenje, nelegalno v celoti, torej tudi v delu, ki se nanaša na zagotavljanje ESP.

Namen akcije je bil tudi preveriti, ali so zavezanci, ki imajo pridobljeno vodno pravico za mHE, skladni z zahtevami zakonodaje in vodnih dovoljenj. Nadzor je bil usmerjen zlasti na izvajanje obveznosti plačevanja vodnega povračila in plačila za vodno pravico, namestitve merilne naprave za meritev odvzema vode ter priprave poslovnika in zagotavljanja ESP.

V tem sklopu akcije je bilo vključenih 21 mHE. Najbolj skladni so zavezanci na področju obveznosti plačila vodnega povračila, kjer je kar 17 zavezancev skladnih, v enem primeru pa je bilo izrečeno opozorilo, in sicer zaradi zamude pri vložitvi napovedi za vodno povračilo. 

Pri preveritvi obveznosti spremljanja količin odvzete vode z merilno napravo je bilo v treh primerih z inšpekcijsko odločbo naloženo, da morajo zavezanci to zahtevo izpolniti, v enem primeru postopek še poteka.

Inšpektorji so v nadzoru preverjali tudi, ali imajo zavezanci poslovnik za obratovanje in vzdrževanje vodnega objekta ali naprave in ali so v njem opredelili izvajanje pogojev, določenih v vodnem dovoljenju ali koncesiji, ki se nanašajo na varstvo voda in ohranjanje naravnega ravnovesja vodnih in obvodnih ekosistemov ter varstvo pred škodljivim delovanjem voda, ali so podrobneje določili način obratovanja posameznega objekta in naprave, vključno z načinom obratovanja v primeru visokih voda ter ali so opisali način spremljanja ESP. V vseh zahtevah, ki se nanašajo na poslovnik, je bilo skladnih osem zavezancev. V devetih primerih so inšpektorji izrekli ukrep za ureditev neskladnosti in v štirih primerih so zavezanci neskladnosti že odpravili.

V nadzoru je bilo ugotovljeno, da je 14 zavezancev skladnih z zahtevami, ki se nanašajo na zagotavljanje ESP. V dveh primerih sta zavezanca vlogo za vodno soglasje na Direkcijo RS za vode podala takoj po obisku inšpektorja, v dveh primerih je bilo zaradi zamude pri vložitvi vloge za vodno soglasje izrečeno opozorilo in v treh primerih je bilo odrejeno z odločbo, da morajo zavezanci oddati vlogo za vodno soglasje.


Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice