Arhiv novic

Arhiv novic

Leto 2016 tretje najtoplejše leto zapored odkar merimo temperaturo

Nedavna objava ameriške Nacionalne uprave za oceane in atmosfero (NOAA), da je bilo leto 2016 znova eno najtoplejših let odkar merimo temperaturo na globalni ravni, je alarm za nujno mednarodno ukrepanje, opozarjajo v okoljski organizaciji WWF ADRIA.

Osem zaporednih mesecev v letu 2016 – od januarja do avgusta – so znanstveniki zabeležili kot rekordno tople in so zato občutno zvišali letno povprečno temperaturo. Leto 2016 so tako označili za že tretje zaporedno najtoplejše leto v zgodovini meritev.

Povprečna temperatura je bila za 0,04 stopinje Celzija višja kot leta 2015 in skoraj stopinjo Celzije višja od povprečja v 20. stoletju. Od začetka 21. stoletja je bil rekord presežen petkrat, in sicer leta 2005, leta 2010, leta 2014, leta 2015 in lani, so zapisali v NOAA.
V povsem ločeni analizi svetovnih temperatur, katere rezultate so objavili istočasno, je do istih ugotovitev prišla tudi vesoljska agencija NASA.

V WWF Adria opozarjajo, da »podnebne spremembe, ki jih je povzročil človek, po vsem svetu že destabilizirajo proizvodnjo hrane, povzročajo pomanjkanje vode in vse večjo nestabilnost med najbolj ranljivimi skupnostmi«. Prepričani so, da nam z različnimi naravnimi nesrečami narava sporoča, da je »čas za alarm«. »Glavne gonilne sile lanskih katastrofalnih vremenskih razmer ne kažejo znakov upočasnjevanja in bodo še naprej vplivale na vremenske pogoje v letu 2017,« meni Manuel Pulgar-Vidal, vodja področja za podnebje in energijo pri WWF. Opozarja, da je čas, da začnemo uvajati Pariški podnebni sporazum in zvišamo ambicije za uporabo čiste energije. »Rešitev bi morala temeljiti na dolgoročnih načrtih in strategijah, ki so potrebne za prehod na gospodarstvo prihodnosti – takšno, ki bo temeljilo na čistih in obnovljivih virih energije,« je prepričan.

Podrobnejše informacije najdete TUKAJ.  

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice