Arhiv novic

Arhiv novic

Letošnji Tehnogenij pritegnil okoli 400 obiskovalcev

Na prireditvi Tehnogenij, ki sta jo letos v začetku oktobra v Krškem že šestič pripravila Šolski center Krško-Sevnica in podjetje GEN energija, je sodelovalo 18 organizacij, ki so skupno predstavile 27 različnih vsebin. Prireditev je pritegnila okoli 400 obiskovalcev, ki jih zanimajo tehniške vede, so sporočili z GEN energije.

»Prireditev Tehnogenij je namenjena vsem, ki jih povezuje navdušenje nad tehniko in tehniškimi vedami. Pri tem je spodbudno, da zanimanje za dogodek predvsem med mladimi iz leta v leto raste, glas o Tehnogeniju pa vztrajno sega tudi v druge konce Slovenije in celo Hrvaške, od koder privablja nove skupine obiskovalcev in razstavljavcev,« je dejala Tanja Jarkovič iz družbe GEN energija.

Udeleženci so si lahko ogledali vrsto atraktivnih izdelkov, inovacij in predstavitev: dve študentski formuli, tri solarna vozila, električna kolesa, Lego Mindstorms robote, modele letal in helikopterjev, radioamatersko opremo, mednarodni projekt »Drone team« in druge. Udeležili so se lahko tudi naravoslovnih delavnic, osnovnošolci iz OŠ Cerklje ob Krki so predstavili vesoljsko dogodivščino v okviru mednarodnega programa Space Camp Turkey, učenci iz OŠ Sava Kladnika Sevnica pa so se predstavili s tehničnimi izdelki, ki so nastali med rednimi urami in pri izbirnih predmetih tehnike in tehnologije. S solarnim avtom, ki so ga izdelali sami, so dijaki Srednje poklicne in strokovne šole Krško, ŠC Krško-Sevnica, zmagali tudi na 4. mednarodni dirki solarnih avtomobilov v hrvaškem Sisku. Prav tako sta svoji solarni vozili predstavili tudi partnerski srednji šoli iz Hrvaške – iz Ogulina in Slavonskega Broda.

K sodelovanju so organizatorji tudi letos povabili posavska tehniška društva, prvič letos pa so sodelovale štiri fakultete, in sicer poleg ljubljanske in mariborske Fakultete za strojništvo še Fakulteta za logistiko ter Fakulteta za energetiko, obe članici Univerze v Mariboru. »Na Inštitutu za energetiko Fakultete za energetiko so postregli z atraktivnimi novostmi: predstavili so 3D virtualizacijo v tehniki, kvadrokopter za termografske preglede in delovanje dieselskega motorja,« je povedala Tanja Jarkovič. Dodala je, da je obiskovalcem poseben izziv pripravila tudi GEN energija, in sicer tekmovanje s spletno aplikacijo v oblikovanju čim bolj ustrezne energetske mešanice, s katero zadostimo dnevnim potrebam Slovenije po električni energiji.

Kot pravijo v GEN energiji, želijo s prireditvijo prispevati k razvoju trajnega zanimanja za tehniko in tehniške vede med ljudmi, jih spodbujati k opazovanju, raziskovanju in sodelovanju ter tudi obveščati o novostih iz sveta tehnike. Mlade tehnike in njihove mentorje želijo spodbuditi k razvoju praktičnih izdelkov in rešitev ter hkrati omogočiti javne predstavitve dosežkov. GEN energija zato vsako leto zagotovi nagrade za najboljše praktične projekte.

»Na letošnjem dogodku je ŠC Krško-Sevnica javnosti premierno predstavil aplikacijo za simulacijo delovanja tlačnika, ki jo v okviru izbrane maturitetne naloge izdeluje dijak Martin Volčanjšek pod mentorstvom Zorana Tkavca. Njen cilj je interaktivno prikazati delovanje tlačne posode primarnega kroga NEK. Izdelana aplikacija bo uporabna tako na osebnem računalniku kot tudi na vseh aktualnih mobilnih napravah. Zaradi podpore različnim platformam (Android, iOS in Windows) razvoj temelji na uporabi naprednih spletnih tehnologij. Za grafičen prikaz sta dijak in mentor izbrala grafično orodje, ki omogoča enak prikaz ne glede na vrsto naprave in ločljivost zaslona, na katerem se aplikacija prikazuje. Aplikacija je bila predstavljena v razvojni fazi z že delujočo interakcijo in animacijo, v letošnjem šolskem letu pa bo dijak razvil še simulacijo regulacije in končno grafično podobo aplikacije,« so pojasnili v GEN energiji.

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice