Arhiv novic

Arhiv novic

Lani cenejša elektrika tako za industrijo kot za gospodinjstva

Končna maloprodajna cena električne energije se je za povprečnega gospodinjskega odjemalca v obdobju enega leta znižala za 0,8 odstotka, za povprečnega industrijskega odjemalca pa za 8,5 odstotka, kažejo podatki nacionalnega statističnega urada, ki jih je objavilo ministrstvo za infrastrukturo (MzI).

Direktorat za energijo na MzI je objavil uradno strukturo cen električne energije za gospodinjske in industrijske odjemalce za Slovenijo za leto 2015. Kot kažejo podatki, je končna maloprodajna cena za povprečnega industrijskega odjemalca na nacionalni ravni v letu 2015 znašala 96,88 evra za megavatno uro in je bila za 8,5 odstotka nižja kot leta 2014. Cena za dobavo energije v pristojnosti dobaviteljev je v letu 2015 znašala v povprečju 49,7 evra za megavatno uro in se je v obdobju enega leta v povprečju znižala za šest odstotkov. Regulirana cena omrežnine je bila v tem obdobju nižja v povprečju za 21 odstotkov. Dajatve v energetiki so se v enoletnem obdobju povišale v povprečju za sedem odstotkov. Kot pravijo na MzI, je lani delež cene za dobavo energije v strukturi končne cene znašal 62,6 odstotka, delež omrežnine pa 22,9 odstotka. Delež dajatev v energetiki je znašal 10,7 odstotka, delež trošarine pa 3,8 odstotka končne maloprodajne cene.

Končna maloprodajna cena na nacionalni ravni se je lani znižala tudi za povprečnega gospodinjskega odjemalca. Znašala je 158,90 evra za megavatno uro in je bila za 0,8 odstotka nižja kot leta 2014. Glavni razlog za nižjo ceno je, pravijo na MzI, znižanje postavke cene za dobavo energije, ki jo dobavitelji določajo po tržnih načelih. Ta je lani znašala v povprečju 56,8 evrov za megavatno uro in se je v obdobju enega leta v povprečju znižala za tri odstotke. Cena omrežnine za elektroenergetsko omrežje, ki je regulirana in enaka za celotno področje države, se je v obdobju enega leta prav tako znižala, in sicer v povprečju za odstotek. Dajatve v energetiki pa so se v tem obdobju zvišale v povprečju za devet odstotkov. Lani je delež cene za dobavo energije v strukturi končne cene znašal 43,6 odstotka, delež omrežnine pa 41,9 odstotka. Delež dajatev v energetiki je znašal 12,2 odstotka, delež trošarine pa 2,3 odstotka končne maloprodajne cene.

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice