Arhiv novic

Arhiv novic

Končali dela na HE Brežice

Dela na hidroelektrarni (HE) Brežice so zaključena, potekajo le še testiranja agregatov in opreme ter manjše ureditve okolice, so povedali v družbi Hidroelektrarne na Spodnji Savi (HESS). Rok za izvedbo tehničnega pregleda in začetek poskusnega obratovanja HE Brežice je predviden za konec septembra 2017.

»Vsi trije agregati so bili začasno prevzeti na znižani koti akumulacijskega bazena in so v obratovanju. Po polnitvi akumulacijskega bazena na nominalno koto 153 metrov nadmorske višine, ki je bila zaključena 11. avgusta 2017, potekajo zagonski preizkusi agregatov na projektiranih parametrih in predvideni nazivni moči,« so pojasnili v HESS in dodali, da bodo testiranja vseh treh agregatov predvidoma zaključena v prvi polovici septembra 2017, sledi pa še končni prevzem.

Občane in druge deležnike so obvestili, da bo pri testiranjih lahko raven vode naraščala in se spuščala dolvodno od objekta vse do 0,5 m/h in največ skupaj do enega metra, ravno tako bo nihala tudi gladina v akumulaciji. »Nihanja gladine reke Save in akumulacije so predvidena tudi v okviru rednega obratovalnega režima, ki bo sledil obdobju testiranja, in sicer vse v skladu s Koncesijsko pogodbo za izkoriščanje energetskega potenciala spodnje Save,« so dodali v HESS in občane znova opozorili na previdnost pri izvajanju aktivnosti v bližini reke.

Kot so pojasnili v družbi, so v tem času končali in pripravili na izvedbo tehničnega pregleda tudi most čez potok Struga do HE Brežice.

 

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice