Arhiv novic

Arhiv novic

Komisija z novimi smernicami državam za prilagajanje podnebnim spremembam

Evropska komisija je sprejela nov sklop smernic za pomoč državam članicam pri posodabljanju in izvajanju celovitih nacionalnih strategij, načrtov in politik prilagajanja v skladu z evropskimi podnebnimi pravili in strategijo EU za prilagajanje podnebnim spremembam.

Namen smernic je okrepiti odziv držav EU na »vsesplošen, hiter in vse večji vpliv podnebne krize ter potrebo po boljši pripravljenosti družbe nanjo«, je ob objavi novih smernic poudarila Komisija. Smernice bodo po pojasnilu Komisije pomagale organom na državni, regionalni in lokalni ravni, da sprejmejo prilagoditvene ukrepe za zaščito ljudi in stvari, mest in podjetij.

Smernice vključujejo tudi seznam ključnih značilnosti politike prilagajanja. Komisija tako države članice med drugim poziva k oblikovanju pravnih okvirov namesto mehkih politik, k rednemu posodabljanju prilagoditvene strategije in načrtov, pa tudi k oceni podnebnih tveganj, ki temelji na rezultatih rednih stresnih testiranj infrastrukture in sistemov. Pri načrtovanju in izvajanju ukrepov prilagajanja pa je po navedbah Komisije treba vključiti vse ustrezne deležnike in sektorje.

 
Smernice prav tako vsebujejo nove teme in področja politike, ki jih je treba upoštevati za zagotavljanje boljših rezultatov, kot je zmanjšanje neenakega bremena podnebnih tveganj in zagotavljanje pravičnosti pri porazdelitvi koristi prilagajanja.

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice