Arhiv novic

Arhiv novic

Komisija prijavila pobudo o mehanizmu za ogljične kvote

Evropska komisija je prijavila državljansko pobudo o mehanizmu za ogljične kvote, ki bo podjetja spodbujal k razogljičenju glede na povpraševanje potrošnikov.

Organizatorji pobude 'Mehanizem za ogljične kvote' (angl. Air-Quotas) pozivajo Komisijo, naj v vsaki državi vzpostavi mehanizem na pobudo državljanov za ogljične kvote, pri čemer bi moral ta mehanizem zajemati vse nakupe blaga in storitev, najprej pa zračni prevoz. 

Ker pobuda izpolnjuje formalne pogoje, določene v ustrezni zakonodaji, Komisija ocenjuje, da je pravno dopustna, a v tej fazi še ni proučila vsebine predlogov. 

Organizatorji imajo sedaj po prijavi na voljo šest mesecev, da začnejo zbirati podpise. Če evropska državljanska pobuda v enem letu zbere milijon podpisov podpore, pri čemer mora biti minimalno število doseženo v vsaj sedmih različnih državah članicah, se mora Komisija odzvati. Komisija se mora odločiti, ali bo v odziv na pobudo ukrepala ali ne, svojo odločitev pa mora obrazložiti.

Sklep o prijavi pobude temelji na pravni analizi njene dopustnosti v skladu z uredbo o evropski državljanski pobudi in po pojasnilu Komisije ne vpliva na pravne in politične zaključke Komisije v zvezi s to pobudo ter na ukrepe, ki jih bo morda sprejela, če bo pobuda dobila potrebno podporo vsaj enega milijona državljank in državljanov EU.

Vsebina pobude tako izraža le stališča skupine organizatorjev in se nikakor ne more šteti za stališče Komisije, še poudarja Komisija. 

Evropska državljanska pobuda je bila uvedena z Lizbonsko pogodbo kot orodje za oblikovanje programov v rokah državljanov. Uradno se je začela uporabljati aprila 2012. 

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice