Arhiv novic

Arhiv novic

Kolesni motorji slovenskega podjetja Elaphe bodo poganjali HFM-jevo platformo za pametna vozila

Globalno podjetje Hanseatische Fahrzeug Manufaktur (HFM), ki je specializirano za razvoj visoko kompleksnih mehatronskih sistemov za električna in samovozeča vozila, združuje moči z vodilnim slovenskim podjetjem na področju tehnologije kolesnih (in-wheel) motorjev Elaphe. Elaphejevi kolesni elektromotorji bodo tako poganjali HFM-jevo prilagodljivo platformo za samovozeča električna vozila Motionboard, ki se za zdaj edina ponaša z dovoljenjem za uporabo na javnih cestah, sta podjetji sporočili sredi januarja.

Kot sta zapisali v sporočilu za javnost, »HFM-jeva nadgradljiva in modularna platforma Motionboard omogoča prilagoditev vozila, ki je sestavljen na tej osnovi, trenutnim potrebam tako glede dolžine in širine kot glede zmogljivosti baterije. Platforma je tako izjemno modularna in nudi najrazličnejše možnosti uporabe.«

Zaradi prilagodljivosti HFM-jeve platforme Motionboard mora biti motor primeren za širok spekter potencialnih načinov rabe in velik razpon mase vozila. Poleg tega, da zmore dovolj velik navor, mora biti motor tudi izjemno učinkovit, da kar najbolje izkoristi zmogljivost nameščene baterije.

»Elaphejevi kolesni elektromotorji imajo več kot 90-odstotni izkoristek in nam omogočajo podaljšanje dometa vozila,« je dejal Marcus v. Wilamowitz, ki v HFM vodi oddelek za povezovanje sistemov in funkcionalno varnost. »S porazdeljenim direktnim pogonom z inteligentnim nadzorom koles se lahko izognemo vsem zapletom in nepotrebnim izgubam v menjalniku in pri prenosu, poleg tega pa lahko z njim uvedemo nove varnostne lastnosti ter izboljšamo oprijem in zaviranje,« pa je dodal prvi mož podjetja Elaphe Gorazd Lampič.

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice