Arhiv novic

Arhiv novic

Kolektor in Axpo sklenila prvo finančno PPA pogodbo za obnovljivo energijo v Sloveniji

Idrijski Kolektor in švicarski Axpo sta podpisala prvo finančno pogodbo o nakupu električne energije (PPA) za obnovljivo energijo v Sloveniji. V skladu z 10-letno pogodbo bo Axpo zagotovil dolgoročno fiksno ceno za do 0,2 TWh električne energije za podjetja skupine Kolektor Mobility v Idriji, hčerinsko podjetje Kolektor sETup pa bo zagotovilo fizično oskrbo z energijo.

Posel je pomemben mejnik za Kolektor sETup, »saj se z njim uveljavljamo kot vodilni posrednik in specialist na področju PPA«, so sporočili iz Kolektorja. Storitve vključujejo pravno svetovanje, strokovno znanje in vpoglede s področja trženja, zagotavljanje fizične oskrbe z električno energijo, storitve izravnave in strokovne zmogljivosti združevanja.

»To je pomembna prelomnica v sektorju obnovljivih virov energije. Z navdušenjem predstavljamo naše razširjene vloge, s katerimi si obetamo, da bomo na novo definirali industrijo, hkrati pa ponosno slavimo prelomen dosežek: prvo finančno korporativno pogodbo o nakupu električne energije v Sloveniji. S tem pomembnim korakom dokazujemo svojo predanost pionirskim trajnostnim rešitvam in si hkrati obetamo svetlejšo prihodnost za podjetja, ki bodo preko zajamčenih stroškov energije, strateškega strokovnega znanja in samozavesti dobila možnost, da naredijo ogromen korak k bolj zeleni prihodnosti. Podajamo se na pot, ki bo spodbudila tudi druge, da sprejmejo trajnost, izkoristijo znanje in prispevajo k čistejšemu in uspešnejšemu svetu,« je dejal direktor podjetja Kolektor sETup Aleš Koželjnik. 

Direktor nabave v podjetju Kolektor Mobility Igor Bogataj je ob sklenitvi posla izpostavil dejstvo, da je bilo lansko leto v nabavnih organizacijah »res turbulentno. Stroški energije so nenadoma postali eden glavnih povzročiteljev stroškov«. Ob tem je dejal, da jim sklenjeni prvi finančni korporativni PPA v Sloveniji prinaša stabilne cene energije na srednji in dolgi rok. 

Ena od prioritet Kolektorja je slediti megatrendu zelenega prehoda v brezogljično družbo. Na objektih, ki so v njihovi lasti, postavljajo sončne elektrarne, s čimer bodo delež obnovljivih virov energije iz lastne proizvodnje povečali na pet odstotkov. Vso ostalo energijo morajo kupiti na trgu, zato je podpis dolgoročne PPA pogodbe izrednega pomena, poudarjajo v družbi.

Gre za prvo tovrstno pogodbo, ki jo je Axpo Group sklenil v Sloveniji in sledi več pomembnim poslom, sklenjenim v jugovzhodni Evropi v začetku tega leta. Ti vključujejo prve dolgoročne PPA pogodbe za vetrno energijo na Hrvaškem in v Srbiji, ki regionalnemu portfelju obnovljive energije skupine dodajajo 216 MW.

 

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice