Arhiv novic

Arhiv novic

Kemijski inštitut sodeluje v projektu za razvoj novega sistema za shranjevanje toplote

Projektni konzorcij Muspell, v katerem sodeluje tudi Kemijski inštitut, je prejel nepovratna evropska sredstva v višini 3,5 milijona evrov za razvoj sistema za shranjevanje toplotne energije naslednje generacije. Projekt se bo začel izvajati oktobra 2023 in bo trajal 4 leta, so sporočili iz Kemijskega inštituta.

Cilj projekta Muspell je razviti učinkovitejši sistem za shranjevanje toplotne energije ali TESS (Thermal Energy Storage System), ki presega omejitve trenutno razpoložljivih sistemov.

Po pojasnilu Kemijskega inštituta si konzorcij z inovativnim pristopom, ki temelji na raziskavah materialov, prizadeva izdelati »kompakten, zelo prilagodljiv in modularen sistem, ki ponuja večjo energijsko gostoto in optimalno integracijo zmogljivosti toplotne črpalke«.

Kot poudarjajo na inštitutu, bo novi TESS odprl nove možnosti uporabe v energetsko intenzivnih panogah – od proizvodnje, tekstila, predelave hrane in gradbenih materialov do transporta, energetike in okoljskih storitev.

»TESS, ki ga načrtujejo, poleg učinkovitega shranjevanja toplotne energije, zagotavlja prilagodljivost v različnih sistemih, boljše upravljanje z energijo, prihranek stroškov in koristi okolju, saj lahko vključuje obnovljive vire energije,« poudarjajo na inštitutu.

Delovanje predlaganega TESS vključuje tako vnos toplotne energije iz različnih virov, kot so odvečna toplota, sončni kolektorji, elektrika, in njeno shranjevanje v ustreznem mediju, kot je termokemijski ali fazno spremenljivi material. Ko se vzpostavi potreba po shranjeni energiji, jo TESS prenese do želene aplikacije pri zahtevani temperaturi.

Nepovratna sredstva Pathfinder za razvoj zmogljivega sistema za shranjevanje toplotne energije ali TESS je konzorcij prejel od Evropskega sveta za inovacije (EIC).

Kemijski inštitut bo v okviru projekta Muspell razvil nove termokemijske materiale, ki bodo omogočali visoko energijsko gostoto shranjevanja toplote v izbranih temperaturnih območjih.

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice