Arhiv novic

Arhiv novic

Kakovost zraka v prestolnici boljša

Energetika Ljubljana, v enoti TE-TOL, z visoko učinkovito soproizvodnjo proizvajajo toploto za daljinsko ogrevanje skupaj z električno energijo. »S sistemom daljinskega ogrevanja se je kakovost zraka v Ljubljani in njeni okolici dvignila na sprejemljivejšo raven. Nadomestitev individualnih kurišč z daljinskim sistemom ogrevanja in z ukrepi, ki jih je Energetika Ljubljana v enoti TE-TOL izvedla, so prispevali k izboljšanju kakovosti zunanjega zraka v mestu,« so zapisali v sporočilu za javnost naslovljenem »Vpliv uporabe premoga v  Energetiki Ljubljana (TE-TOL) na kakovost zraka v Ljubljani«.

Z ukrepi, kot je zamenjava premoga z nizko vsebnostjo žvepla in pepela ter vrsta tehnološke izboljšave na proizvodnih napravah, so vodili v zmanjšanje izpustov žveplovega dioksida, dušikovih oksidov in prahu, so pojasnili v Energetiki Ljubljana.

V družbi pravijo, da so se po letu 1991 zaradi postopnega prehoda na uvožen (indonezijski) premog z nizko vsebnostjo žvepla emisije občutno zniževale: »Z zniževanjem emisij žveplovega dioksida (SO2) se je izboljševala tudi kakovost zunanjega zraka. V obdobju od leta 2001 do leta 2014 ni več zabeleženih prekoračitev na nobeni od merilnih postaj kakovosti zraka v Mestni občini Ljubljana (MOL) in letne srednje vrednosti emisije SO2 so upadle na zelo nizko raven.« Srednja letna vrednost emisije SO2 iz enote TE-TOL v letu 2015 je bila 155 mg/Nm3 in jo lahko opredelimo kot BAT vrednost.

V obdobju po letu 2000 je Energetika Ljubljana v enoti TE-TOL znižala tudi emisije dušikovih oksidov (NOx) s kurilno tehničnimi ukrepi. V primerjavi z letom 1998 so se emisije NOx v letu 2014 znižale za 70 odstotkov.

V Energetiki Ljubljana dodajajo tudi, da so danes emisijske vrednosti prahu nižje od vrednosti, opredeljenih v referenčnih dokumentih za najboljšo razpoložljivo tehnologijo (pod 20 mg/Nm3). Posledično imajo »zelo nizke emisijske koncentracije emisij prahu in s tem tudi delcev PM10 iz enote TE-TOL« na čezmerno onesnaženje zunanjega zraka »zanemarljiv vpliv«.

Za boljšo kakovost zraka v MOL bo med drugim treba tudi preiti na ogrevanje stavb z zastarelih malih kurilnih naprav na daljinsko ogrevanje oziroma na ogrevanje z zemeljskim plinom, pravijo v omenjeni energetski družbi.

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice