Arhiv novic

Arhiv novic

Kako poskrbeti za energetsko učinkovitost doma – 1. del

Svetujemo, kako lahko postanete energetsko bolj učinkoviti, če je vaša denarnica bolj prazna, in kako, če si lahko privoščite nekaj več.

Tudi če si večjih naložb ne morete privoščiti, lahko izboljšate energijsko učinkovitost stanovanja ali hiše, v kateri živite. Stroške lahko brez večjih vlaganj znižate tudi za več kot 20 odstotkov, pravijo poznavalci.

Kaj torej lahko naredite v vašem domu?

  1. Znižajte temperaturo zraka v prostorih. Če boste znižali temperaturo v stanovanju zgolj za eno stopinjo, lahko znižate tudi stroške, in sicer za šest do sedem odstotkov. Ko vas ni doma ali ko spite, naj bo temperatura v prostorih še nižja (za štiri stopinje), prehodnih prostorov ali tistih, ki jih le redko uporabljate, pa sploh ni treba ogrevati.
  2. Ugašajte luči in električne naprave. Ne puščajte električnih naprav v stanju mirovanja, ampak jih po uporabi vedno izključite iz omrežja. Tako lahko stroške znižate za približno pet odstotkov. Prihranite lahko tudi tako, da ugašate luči. Raziskave kažejo, da lahko na primer z rednim ugašanjem treh luči prihranimo do 36 evrov na leto. Če niste najbolj dosledni, razmislite o namestitvi stikala za popolno prekinitev električne energije, ki vam omogoča, da z enim pritiskom povsem izklopite vse priključene električne naprave.
  3. Po potrebi zamenjajte dobavitelja elektrike ali plina. Preverite, koliko bi prihranili, če bi zamenjali dobavitelja elektrike ali plina. Za izračun si pomagajte s kalkulatorjem Javne agencije RS za energijo (za elektriko: http://www.agen-rs.si/primerjalnik/index.php?/kalkulatorelektrika/kalkulator/action/IzbiraOdjemalca/; za plin: http://www.agen-rs.si/primerjalnik/index.php?/kalkulatorplin/kalkulator/action/korak2/redirected/1/).
  4. Uporabljajte cenejši tok. Če imate dvotarifno merjenje elektrike, boste račun za le-to znižali, če boste perilo prali in sušili v času nižje tarife. Enako tudi posodo.
  5. Zamenjate stare aparate in jih uporabljajte čim bolj varčno. Če se le da, zamenjajte stare gospodinjske aparate z novejšimi. Zamenjava starega zamrzovalnika vam lahko na primer zniža stroške za elektriko za približno sedem odstotkov. Pri nakupu novih aparatav bodite pozorni na njihov energetski razred. Pomembno je tudi, da jih uporabljate čim bolj varčno – da na primer pralni stroj do konca napolnite, preden ga zaženete, ali da perilo, če ga že ne morete sušiti na zraku, pred sušenjem v sušilnem stroju čim bolj ožamete.
  6. Uporabljajte senčila. Izkoristite dnevno svetlobo in ugašajte luči, ko jih ne potrebujete. Uravnavajte vstop ali izstop toplote skozi okna s pravilnim senčenjem – ponoči (ali ob močnem soncu) zaprite senčila, izkoristite pa toploto sonca takrat, ko jo potrebujete.
  7. Prostore prezračujte pravilno. Večkrat na dan za nekaj minut na široko odprite okna tako, da naredite prepih. V tem času se zrak zamenja, prostor pa se še ne ohladi. Odstranjevanje odvečne vlage iz prostorov je zlasti pomembno v objektih z novejšim stavbnim pohištvom, ki zelo tesni.
  8. Zatesnite okna in vrata. Če pa so okna in vrata že dotrajana, lahko uhajanje zraka omilite s poceni in preprostimi tesnili, ki jih namestite na robove.
  9. Vgradite črpalko za toplo vodo. Vgradnja posebne obtočne črpalke s časovnim programom za toplo vodo med grelnikom in porabniki vam lahko zagotovi kar 30 odstotkov ali celo več prihrankov, pravijo energetsko svetovalci.
Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice