Arhiv novic

Arhiv novic

Kako naftne družbe postajajo spodbujevalci energetskih skupnosti

Današnji energetski trendi so zagotovo digitalizacija, decentralizacija, dekarbonizacija pa tudi elektrifikacija, je v okviru znanstvene konference Mednarodnega združenja za energetsko ekonomiko (IAEE) na Ekonomski fakulteti v Ljubljani dejal dr. Gašper Artač iz Petrola, ki je med drugim prikazal, da je med obnovljivimi viri energije trenutno najugodnejši vir vetrna energija, v prihodnosti pa naj bi to postala sončna energija, kar je še kako pomembno, če naj bi do leta 2040 obnovljivi viri v Evropi dosegli že polovico celotnega proizvodnega kolača.

»Obnovljivi viri pa bodo zares konkurenčni šele, ko bodo imeli za seboj tudi ustrezne rešitve shranjevanja energije,« je dejal Gašper Artač in prikazal načrte proizvajalcev električnih vozil, ki imajo smele načrte na področju dekarbonizacije predvsem osebnega prometa, čeravno naj bi tudi že z električnimi avtobusi do konca letošnjega leta globalno prihranili 98,55 milijona sodčkov dizla in s tem 42 milijonov ton ogljikovega dioksida.


A kaj bi se zgodilo, če bi, denimo, v Sloveniji hipotetično vsa vozila zamenjali za električna? »To bi pomenilo dvig rabe električne energije za 4,8 TWh, kar pa bi zahtevalo 1.600 MW kapacitet iz obnovljivih virov energije,« je povedal Artač in nakazal, da je zatorej potreben odločen korak v novo energetsko prihodnost. Po njegovem rešitev leži v 'poroki' med zeleno proizvodnjo energije in digitalizacijo, pri čemer je kot zgleden primer omenil partnerstvo Enela in Schneider Electrica, omenil pa je tudi aktivnosti nekdaj naftnih družb na področju zelenih virov in tehnologij, kot je na primer Shellov nakup start-upa Sonnen, ki se ukvarja z baterijami.


»Ključni element prehoda na čiste vire energije pa so mikroomrežja in energetske skupnosti,« je nanizal Artač in udeležencem prikazal tudi, kako se je Petrol, nekdaj prav tako naftna družba, že prelevil v energetsko družbo, ki ponuja sofisticirane rešitve za pametna mesta, ki vključujejo tako oskrbo z različnimi viri energije, mobilne storitve kot ponudbo na področju razsvetljave in vodooskrbe, nazadnje so investirali še v vetrne parke na Hrvaškem in v Srbiji ter sončno elektrarno na Hrvaškem, aktivno pa postavljajo tudi e-polnilnice in sodelujejo v evropskih projektih, kot je COMPILE, v okviru katerega vzpostavljajo prvo energetsko skupnost v Sloveniji.

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice