Arhiv novic

Arhiv novic

Kaj boste počeli v tednu trajnostne mobilnosti?

Čez dober teden, in sicer 16. septembra, se začne Evropski teden mobilnosti (ETM), ki bo znova povezal na tisoče evropskih mest v prizadevanjih za do človeka in okolja bolj prijazne načine mobilnosti. Letošnji slogan je »pametna mobilnost za gospodarsko uspešnost«. ETM se bo zaključil z dnevom brez avtomobila – 22. septembra.

Raziskave kažejo, da imajo mesta, ki se zavzemajo za trajnostno mobilnost, opazno ekonomsko prednost. Tako je na primer v mestih, ki imajo dobro kolesarsko infrastrukturo in učinkovit javni prevoz višja vrednost nepremičnin. Otroci, ki gredo v šolo peš ali s kolesom, dosegajo boljše rezultate. Zaposleni, ki v službo pridejo peš ali s kolesom, v povprečju delajo učinkoviteje od tistih, ki se v službo pripeljejo z avtomobilom, poleg tega gredo manjkrat k zdravniku in manj časa preživijo na bolniški. Vse to ima pozitiven vpliv na ekonomski položaj lokalne skupnosti, k čemur lahko prispeva prav vsak izmed nas, so zapisali na uradni spletni strani projekta, ki nastaja pod vodstvom ministrstva za infrastrukturo.

Ena od letošnjih pomembnih tem v Sloveniji bo priprava občinskih celostnih prometnih strategij (pripravlja jih 63 občin), vendar pa se lahko dogajanju z registracijo svojih aktivnosti in prizadevanj na posebni
platformi pridružijo tudi šole, društva, javna in zasebna podjetja in nevladne organizacije. Svoje pa lahko pristavijo tudi posamezniki in ekipe sodelavcev, ki lahko s sodelovanjem v kolesarski akciji Pripelji srečo v službo naredijo veliko koristnega za svoje mesto.

Če prej in pozneje ne, torej vsaj v tednu med 16. in 22. septembrom razmišljajte trajnostno in se čim manjkrat na pot odpeljite z avtomobilom.

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice