Arhiv novic

Arhiv novic

Junckerjev naložbeni načrti spodbudil že za več kot 225 milijard evrov naložb

Junckerjev naložbeni načrt za Evropo naj bi do zdaj spodbudil že za več kot 225 milijard evrov naložb v EU in tako presegel dve tretjini od načrtovanih 315 milijard evrov skupnih naložb samo dve leti od ustanovitve Evropskega sklada za strateške naložbe (EFSI), ki je temelj naložbenega načrta, so sredi julija sporočili z Evropske komisije.

Po podatkih, ki jih je sredi julija predstavila Evropska investicijska banka (EIB), je bilo v okviru EFSI-ja do zdaj skupaj odobrenih za več kot 43 milijard evrov garancij za projekte v vseh 28 državah članicah.

EIB je v okviru EFSI-ja odobrila 276 infrastrukturnih projektov (33,7 milijarde evrov garancij), Evropski investicijski sklad (EIF) pa 296 sporazumov za financiranje MSP (skoraj 10 milijard evrov garancij).

Sporazumi naj bi po besedah Evropske komisije prinesli koristi več kot 445.000 malim in srednje velikim podjetjem ter podjetjem s srednje veliko tržno kapitalizacijo.

Slovenska mala in srednje velika podjetja imajo sicer v okviru naložbenega načrta prek Slovenskega podjetniškega sklada dostop do 180 milijonov evrov jamstev, kar naj bi do prihodnjega leta 1100 slovenskim podjetjem omogočilo lažji dostop do financiranja.

Evropska komisija je še dodala, da tesno sodeluje z Evropskim parlamentom in državami članicami EU, da bi se sprejel predlog za podaljšanje in vsebinsko razširitev EFSI-ja (t.i. EFSI 2.0), ki je med njenimi glavnimi zakonodajnimi prioritetami.

Šef Evropske komisije Jean-Claude Juncker je septembra lani predlagal podvojitev zmogljivosti sklada EFSI. Po novem naj bi ta v petih letih, do leta 2020, zagotovil okoli 500 milijard evrov naložb.

 

 

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice