Arhiv novic

Arhiv novic

Jugovzhodna Evropa ima 740 GW velik potencial obnovljive energije

Kot razkriva izčrpna študija Mednarodne agencije za obnovljivo energijo (agencije IRENA), se v jugovzhodni Evropi (JVE) skriva ogromen potencial obnovljivih virov energije (OVE). Kot izpostavi, znaša tehnični potencial OVE v regiji kar okoli 740 GW. Na področju vetrne (532 GW) in sončne energije (120 GW) ostaja potencial v veliki meri neizkoriščen, 127 GW skupnega potenciala OVE pa bi lahko na povsem stroškovno konkurenčen način implementirali že danes.

Poročilo z naslovom Stroškovno konkurenčna proizvodnja OVE: Potencial po celotni JVE (Cost-Competitive Renewable Power Generation: Potential across South East Europe), ki je bilo objavljeno sredi januarja, izpostavi tudi to, da bi se lahko ob ugodnejših stroških kapitala v regiji ta vrednost povzdignila tudi nad 290 GW.

»Regija je z vidika potenciala OVE zelo močna, predvsem na področju sončne in vetrne energije. Izkoriščanje teh danosti bo prineslo cenovno dostopno energijo, nova delovna mesta, izboljšano kakovost zraka ter učinkovit način izpolnjevanja mednarodnih obvez,« je dejal generalni direktor agencije IRENA Adnan Z. Amin. »Sončna in vetrna energija trenutno predstavljata izvedljiva pristopa k oskrbi z električno energijo, regija pa je tudi dobro pripravljena na nadaljnjo trajnostno nadgradnjo elektroenergetskih sistemov.«

Poročilo vsebuje tudi uporabne napotke za vse odločevalce v regiji, ki si želijo nadgraditi svoje OVE, kar je tudi v skladu z najnovejšimi dolgoročnimi cilji EU na področju OVE, usmerjenimi v ustvarjanje gonilne sile za prihodnjo gospodarsko rast.

Celotno poročilo najdete tukaj.

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice