Arhiv novic

Arhiv novic

Investicij v sončno energijo bo na svetovni ravni letos predvidoma manj

Razmah sončne energije na Kitajskem se umirja, zato bi utegnil obseg novih sončnih zmogljivosti na globalni ravni letos prvič, odkar se podatki beležijo, upasti, ugotavlja organizacija Bloomberg New Energy Finance (BNEF). Leta 2017 je bilo novih sončnih zmogljivosti po svetu za 98 GW, kar je bistveno več kot pri katerikoli drugi tehnologiji, tako za obnovljive kot neobnovljive vire.

Investicij v sončno energijo je bilo v prvi polovici letošnjega leta za 71,6 milijarde ameriških dolarjev, kar je 19 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Vlaganje v vetrno energijo se je medtem povečalo za 33 odstotkov in končalo pri 57,2 milijarde dolarjev.

»Upad pri sončni energiji je odraz dveh poglavitnih trendov – občutnega zmanjšanja investicijskih stroškov pri fotonapetostnih projektih, kar torej pomeni manjši izdatek na inštalirani megavat, ter umirjanja razmaha sončne energije na Kitajskem. Trenda naj bi se v drugi polovici leta še stopnjevala,« so iz BNEF sporočili prejšnji teden.

»Kitajska vlada je 1. junija objavila dokument o politiki, ki omejuje tiste nove sončne zmogljivosti, ki potrebujejo nacionalno subvencijo, pri čemer omejitev začne veljati takoj. Pričakujemo, da bo to letos povzročilo strm padec obsega novih naprav na Kitajskem glede na lanskoletni spektakularni rekord v višini 53 GW,« je povedal vodja oddelka za azijsko-pacifiško regijo pri BNEF Justin Wu.

Pietro Radoia, višji analitik za sončno energijo pri BNEF, je dodal, da bo to pomenilo tudi presežek v globalnih zmogljivostih za izdelavo naprav za pridobivanje energije s pomočjo sonca ter še večji upad cen teh naprav. »Že pred novico iz Kitajske smo pričakovali, da se bodo fotonapetostni moduli letos pocenili za 27 odstotkov. Zdaj smo napoved popravili: pričakujemo 34-odstotni padec, s čimer bi se globalno povprečje do konca leta 2018 zmanjšalo na 24,4 ameriškega centa za vat,« je pojasnil Radoia.

Na Kitajskem so v prvi polovici letošnjega leta v sončno energijo investirali 35,1 milijarde dolarjev, kar je 29 odstotkov manj kot v prvih šestih mesecih leta 2017. Toda v BNEF predvidevajo, da se bodo posledice krčenja po nareku vlade v polni meri pokazale šele z drugo polovico leta.

Kot je v poročilu, objavljenem ta teden, zapisala Mednarodna agencija za energijo (IEA), je Kitajska zaslužna za več kot 40 odstotkov vsega svetovnega vlaganja v fotonapetostno energijo, zato spremembe tamkajšnjih politik vplivajo na ves svet.

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice