Arhiv novic

Arhiv novic

Interaktivni zemljevid onesnaženega zraka

Kot v svoji nedavni raziskavi razkriva Svetovna zdravstvena organizacija (WHO), kar 92 odstotkov svetovne populacije živi v krajih s slabim zrakom. Najslabši je zrak v mestih, a tudi na ruralnih območjih je slabši, kot si mislimo, trdijo v WHO in dodajajo, da zaradi onesnaženja na leto umre več kot 6,5 milijonov ljudi.

V raziskavo so zajeli več kot 3000 krajev iz vsega sveta in ugotovili, da 92 odstotkov ljudi živi na območjih, kjer je zrak slabši od priporočil WHO. Za slab zrak velja tisti, kjer je več kot 10 mikrogramov škodljivih delcev s premerom manj kot 2,5 mikrometra na kubični meter zraka. Ti delci namreč lahko prodrejo v pljuča in tudi krvno-žilni sistem in naredijo veliko škode zdravju.

Organizacija WHO je pripravila interaktivni zemljevid, ki prikazuje, kako onesnažen je zrak na posameznem območju (najdete ga TUKAJ).

Kot glavne vire onesnaževanja WHO navaja neučinkovita prevozna sredstva, gorivo, ki ga uporabljajo gospodinjstva in sežiganje odpadkov, termoelektrarne in industrijske aktivnosti. Opozarja pa, da ne gre prav vsega onesnaževanja pripisati človeški rasi. Slab zrak lahko na primer povzročijo tudi peščene nevihte, zlasti v regijah, ki so blizu puščav.
Čeprav imajo revnejše države običajno slabši zrak (kar 90 odstotkov vseh smrti, ki jih povezujemo z onesnaženim zrakom, se zgodi v teh regijah), onesnaženost ne pozna državnih meja in vpliva na vse države in na vse družbene sloje ljudi, opozarjajo v WHO.

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice