Arhiv novic

Arhiv novic

Inovativne energetske rešitve: Od pametnega tuša do testiranja ljudi

V Barceloni, enem od evropskih pametnih mest, se je koncem novembra dni po velikem 'Barcelona Smart City Expo', pričela konferenca TBB največjega evropskega energetskega pospeševalnika InnoEnergy z namenom krepitve mostu med energetsko industrijo in energetskimi start up podjetji. In kakšne novosti so ob robu dogodka predstavljala skrbno izbrana energetska zagonska podjetja?

Da je lahko tudi tuširanje okolju bolj ali manj prijazno, smo lahko videli na razstavnem mestu portugalskega start up podjetja Heaboo, ki se je na konferenci TBB predstavilo s Hoterwayem – tušem, ki omogoča, da se ob tuširanju topla voda shrani za naslednjo uporabo, rezultat pa je približno devet litrov prihranjene vode, ki odteče ob začetku tuširanja, ko uporabnik čaka na toplo vodo. Drug izdelek, ki so ga v Barceloni predstavili Heaboojevi mladi inženirji, pa je bil Boxer – konvencionalni domači sistem za shranjevanje tople vode, ki v povprečju omogoča 30-odstotne prihranke toplotne energije, odvisno seveda od predhodnega načina ogrevanja, nam je pojasnil Rui Paulo in dodal, da za 'pametni tuš' sicer podjetje ravnokar izvaja kampanjo zbiranja sredstev na platformah Kickstarter in Indiegogo, pri čemer so že v prvem tednu kampanje zbrali približno 6.000 evrov. Njihov cilj je zbrati 20.000 evrov, prvi kupci pametnega tuša pa lahko tega pričakujejo spomladi.

Na naslednjem od 150 razstavnih mest je Pascal Boulanger iz francoskega start up podjetja Nawa Technologies predstavljal karbonske baterije, ki so po njegovih besedah veliko manj škodljive za okolje od litijevih, se pa upoštevajoč celotno življenjsko dobo baterij tudi bolj ekonomsko izplačajo. S svojimi baterijami cilja predvsem na avtobuse pa tudi smetarske tovornjake, skratka vozila, ki imajo veliko postankov, saj se karbonska baterija lahko zelo hitro polni. Zato tudi ime 'ultra hitre baterije', se je zasmejal ambiciozni podjetnik.

Rešitev za operaterje omrežij pa je našlo švedsko podjetje Ferroamp Elektronik, ki ga je Björn Jernström ustanovil že leta 2010, od leta 2012 pa je tudi v pospeševalniku InnoEnergy. Kot je prikazal Jernström – ta je pred ustanovitvijo Ferroampa vodil že dva start upa, ki ju je tudi uspešno prodal elektroindustriji -, je sistem 'Energy Hub' ali 'energetsko vozlišče' namenjeno optimalni povezavi fotovoltaike, shranjevanja energije in elektromobilnosti.

Z zanimivo novostjo pa se je na konferenci TBB predstavil tudi španski start up Tecnoturbines, ki ponuja hidravlične turbine z močjo od 4 kW naprej vodnim gospodarstvom oz. komunalnim podjetjem, ki si želijo še izboljšati svoje gospodarjenje z vodami. Doslej prodanih 150 turbin so prodali na Japonsko, v Mehiko, Kolumbijo, Urugvaj pa tudi v Veliko Britanijo in Bolgarijo. Po besedah direktorja Jaimea Lleda, ki je prej delal v fotovoltaični industriji, se sicer omenjena tehnologija lahko več kot kosa s fotovoltaiko.

Ne nazadnje pa se je na veliki energetski start up konferenci z lastnim 'start up produktom' predstavil tudi sam pospeševalnik InnoEnergy, ki je za namen lastne dejavnosti v sodelovanju z raziskovalci razvil prav poseben sistem predvidevanja uspeha start up ekip. Sistem, ki so ga poimenovali 'E2Talent', se je v njihovem primeru namreč izkazal za zelo učinkovitega, zato so ga po besedah Alberta Gonzalesa brez težav ponudili (in prodali) tudi že enemu od večjih vlagateljev Emerald Ventures, ponujajo pa ga tudi drugim pospeševalnikom in inkubatorjem, univerzam, vladnim agencijam in svetovalnim hišam. »Gre enostavno za učinkovito testiranje ljudi,« povzame Gonzales.


Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice