Arhiv novic

Arhiv novic

IEA znižala napoved rasti povpraševanja po nafti v 2019 in 2020

Mednarodna agencija za energijo (IEA) je svojo napoved rasti povpraševanja po nafti po svetu v letih 2019 in 2020 popravila na 1,1 in 1,3 milijona sodčkov nafte na dan, kar je za 100.000 sodčkov manj od prejšnje napovedi, je nedavno sporočila agencija.

»Ocene rasti povpraševanja po nafti so že bile močno znižane: v prvi polovici leta 2019 smo bili priča rasti v višini zgolj 0,6 milijona sodčkov nafte na dan, pri čemer je bila edini vir pomembne rasti Kitajska, z 0,5 milijona sodčkov nafte na dan. Povpraševanju na drugih dveh glavnih trgih, v Indiji in ZDA, je medtem zraslo za samo 0,1 milijona sodčkov nafte na dan. V celotni OECD je povpraševanje upadlo že v treh zaporednih četrtletjih,« so poudarili v IEA.

V IEA so dodali, da čeprav je prišlo do manjših revizij navzgor pri izhodiščnih podatkih za leti 2018 in 2019, njihova »skupna ocena povpraševanja v letu 2019 ostaja nespremenjena pri 100,4 milijona sodčkov nafte na dan, kar vključuje skromno nadgradnjo naše ocene za prvo četrtletje letos, kompenzirano z zmanjšanjem za tretje četrtletje letos«.

»Obeti so šibki z večjo verjetnostjo spremembe navzdol kot navzgor,« so dejali v IEA.

»Situacija postaja še bolj negotova,« pravijo v IEA in ob tem dodajajo, da trgovinski spor med ZDA in Kitajsko ostaja nerešen, septembra pa naj bi uvedli nove tarife.

»Napetost med obema državama se je ta teden še povečala, kar se odraža v močnih padcih delniških in surovinskih trgov,« je v petek še zapisala IEA in poudarila, da geopolitične napetosti v Bližnjevzhodnem zalivu tudi ostajajo visoke.

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice