Arhiv novic

Arhiv novic

IEA: V 2024 bi lahko prodaja e-vozil dosegla 17 milijonov

Prodaja električnih avtomobilov bi lahko letos globalno dosegla približno 17 milijonov, kar pomeni, da bo vsak peti prodani avtomobil električen, kaže novo poročilo Mednarodne agencije za energijo (IEA).

Poročilo navaja, da podatki o svetovni prodaji električnih vozil ostajajo dobri, kljub pomislekom, ki so jih povzročile nizke marže, nestanovitne cene kovin za akumulatorje, visoka inflacija in postopna opustitev nakupnih spodbud v nekaterih državah.

V prvem četrtletju letos je tako prodaja električnih avtomobilov narasla za približno 25 % v primerjavi s prvim četrtletjem leta 2023, kar je tudi podobno, kot je znašala v istem obdobju leta 2022. »V letu 2024 bi lahko tržni delež prodanih električnih avtomobilov znašal do 45 % na Kitajskem, 25 % v Evropi in več kot 11 % v Združenih državah,« še navajajo avtorji poročila. Samo rast prodanih vozil bo sicer podpirala konkurenca med proizvajalci, padajoče cene baterij in avtomobilov ter stalne podporne politike.

Pričakovanja glede rasti za leto 2024 sicer temeljijo na podatkih preteklega leta. Leta 2023 se je svetovna prodaja električnih avtomobilov približala 14 milijonom oziroma 18 % vseh prodanih avtomobilov je bilo električnih, kar je 14-odstotno povečanje v primerjavi z 2022. Kitajski proizvajalci avtomobilov so leta 2023 sicer proizvedli več kot polovico vseh električnih avtomobilov, prodanih po vsem svetu.

 Poročilo tudi navaja, da pričakovanja o močni rasti spodbujajo naložbe v dobavno verigo električnih vozil. Od leta 2022 do leta 2023 so napovedi naložb v proizvodnjo električnih vozil in baterij znašale skoraj 500 milijard USD, od tega je bilo približno 40 % zavezujočih. Več kot 20 večjih proizvajalcev avtomobilov, ki so leta 2023 predstavljali več kot 90 % svetovne prodaje avtomobilov, si je zadalo cilje elektrifikacije. »Če upoštevamo cilje vseh največjih proizvajalcev avtomobilov skupaj, bi lahko leta 2030 prodali več kot 40 milijonov električnih avtomobilov,« še dodaja poročilo.

 Zahvaljujoč visokim stopnjam naložb v zadnjih 5 letih pa je tudi svetovna proizvodna zmogljivost baterij za električna vozila leta 2023 močno presegla povpraševanje, in sicer za približno 2,2 TWh oziroma za 750 GWh, odvisno od scenarijev. A povpraševanje bo verjetno hitro naraslo: do leta 2035 se bo povečalo sedemkrat v primerjavi z letom 2023 glede na scenarije spodbudnih politik.

 »Zdi se, da je proizvodna zmogljivost sposobna držati korak s povpraševanjem. Trenutne obstoječe proizvodne zmogljivosti baterij so praktično usklajene s potrebami poti ogljične nevtralnosti do leta 2030,« še dodajajo avtorji poročila. A kot opozarja študija, električni avtomobili postajajo cenejši zaradi vse večje konkurence, zlasti na Kitajskem, vendar ostajajo še vedno dražji od avtomobilov z motorji z notranjim zgorevanjem na drugih trgih.

 Hiter prehod na električna vozila bo zahteval uvedbo cenovno dostopnejših modelov na trgu. Po oceni avtorjev poročila je bilo na Kitajskem več kot 60 % električnih avtomobilov, prodanih leta 2023, že cenejših od njihovih ekvivalentov, ki imajo motor z notranjim izgorevanjem. Kljub temu so električni avtomobili v Evropi in ZDA še vedno od 10 % do 50 % dražji, odvisno od države in avtomobilskega segmenta.

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice