Arhiv novic

Arhiv novic

IEA: Povečati bo treba investicije v ključne čiste tehnologije

Lansko leto so skupne svetovne investicije v energetski sektor znašale 1,8 bilijona dolarjev (1,6 bilijona evrov), medtem ko so leta 2014 znašale 2 bilijona dolarjev (1,78 bilijona evrov), razkriva poročilo z naslovom »World Energy Investment 2016«, ki ga je izdala Mednarodna agencija za energijo (IEA). Kot je izpostavila, bo potrebno kljub obsežnemu preusmerjanju energetskih investicij, ki ga elektroenergetski sektor že izvaja, za doseganje podnebnih ciljev in odpravljanje pomislekov na področju energetske varnosti storiti še veliko več.

Upad investicij v proizvodnjo nafte in plina je v letu 2015 prevladal nad sicer nenehnimi in »robustnimi« investicijami v obnovljive vire energije (OVE), elektroenergetska omrežja in energetsko učinkovitost. Po mnenju IEA bo potrebno za dokončno preusmeritev svetovnega gospodarstva na pot »podnebne stabilizacije« dodatno povečati investicije v ključne čiste tehnologije.

»Opažamo obsežno preusmeritev investicij v čisto energijo, kar pogosto izhaja iz ustreznih vladnih politik. Kot jasno prikažemo v poročilu, so vladni ukrepi vsekakor lahko učinkoviti, predstavljajo pa tudi enega ključnih elementov uspešne energetske tranzicije. Oblikovalci politik pa morajo kljub doseženemu napredku investitorjem še naprej zagotavljati jasnost in gotovost. Ni dovolj, da vlade zgolj vzdržujejo svojo predanost k doseganju energetske varnosti in okoljskih ciljev – morajo jo tudi nadgrajevati,« je ob tem dejal izvršni direktor IEA Fatih Birol.

Investicije v OVE so lani s 313 milijardami dolarjev (278 milijardami evrov) predstavljale skoraj petino skupnih energetskih investicij, kar pomeni, da so bili OVE v tem letu največji vir elektroenergetskih investicij. Čeprav so investicije v zmogljivosti OVE med letoma 2011 in 2015 ostale nespremenjene, se je proizvodnja električne energije v primeru novih zmogljivosti povečala za tretjino, kar odraža predvsem strm padec stroškov na področju vetrnih turbin in fotovoltaike. V letu 2015 so investicije v zmogljivosti OVE po ocenah IEA več kot zadostovale za pokritje rasti povpraševanja po električni energiji na svetovni ravni.

Tehnološke inovacije so spodbudile investicije v pametna omrežja in skladišča, ki bodo po mnenju IEA igrala ključno vlogo pri vpeljavi večjih deležev vetrne in sončne energije. Investicije v baterijske sisteme za shranjevanje energije na ravni omrežja (grid-scale battery storage) so se od leta 2010 kar podeseterile, a služijo ti predvsem kot dopolnilo omrežju, ki je sicer še naprej deležno precej večjih investicij, je zapisala IEA.

Investicije v plinske elektrarne so se na svetovni ravni zmanjšale za skoraj 40 %. Azijski trgi so še naprej dajali prednost investicijam v premog. Investicijske dejavnosti na področju evropskih plinskih elektrarn so bile tudi v lanskem letu precej neopazne, in to kljub obsežnim ukinitvam, ki jih lahko pričakujemo v naslednjem desetletju. Po drugi strani pa so investicije v energetsko učinkovitost v letu 2015 zrasle za 6 %.

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice