Arhiv novic

Arhiv novic

IEA: Odkritja nafte v letu 2016 padla na rekordno nizko raven

Odkritja nafte so v letu 2016 ob nadaljnjemu zmanjševanju izdatkov s strani podjetij padla na rekordno nizko raven, so nedavno sporočili iz Mednarodne agencije za energijo (IEA). Kot so izpostavili, je bilo število potrjenih konvencionalnih projektov na področju pridobivanja nafte v zadnjem letu najnižje v več kot 70 letih, pri čimer so opozorili, da bi se lahko oba trenda nadaljevala tudi letos.

Po podatkih IEA je bilo v letu 2016 odkrite zgolj 2,4 milijarde sodčkov nafte, medtem ko znaša letno povprečje zadnjih 15 let 9 milijard sodčkov.

V lanskem letu je bil zabeležen tudi manjši obseg konvencionalnih virov, ki jim je bil odobren nadaljnji razvoj. Znašal je namreč 4,7 milijarde sodčkov, kar je 30 odstotkov manj kot leto pred tem, saj je število projektov, ki so prejeli končno odločitev o investiciji, padlo na najnižjo raven od štiridesetih let prejšnjega stoletja.

Investicije v naftne projekte na področju Severnega morja so se v letu 2016 zmanjšale na manj kot 25 milijard dolarjev, kar je približno pol toliko kot v letu 2014. Kot izpostavi IEA, se omenjena vrednost tako že približuje ravni investiranja v vetrne elektrarne na Severnem morju, ki se je v enakem obdobju podvojila in sedaj znaša okoli 20 milijard dolarjev.

»Ta nenadna upočasnitev dejavnosti v konvencionalnem naftnem sektorju je posledica zmanjšanja investicij, ki so mu botrovale nizke cene nafte – to pa glede na povečana geopolitična tveganja, ki jih trenutno zaznavamo v nekaterih izmed držav proizvajalk, denimo v Venezueli, povzroča še dodatne skrbi na področju zagotavljanja splošne energetske varnosti,« so opozorili v IEA.

 »IEA je – v luči pričakovane letne rasti svetovnega povpraševanja za 1,2 milijona sodčkov na dan v naslednjih petih letih – že večkrat opozorila na to, da bi lahko daljše obdobje opazno manjših investicij v naftni sektor vodilo v pomanjkanje ponudbe. V letu 2017 namreč pričakujemo še dodaten upad investicij v raziskovalne dejavnosti, torej bodo te upadale že tretje leto zapored in tako ne bodo dosegale niti polovico vrednosti iz leta 2014, kar bo vodilo v še eno leto nizkih rezultatov na področju odkritij. Po zadnjih podatkih je trenutna stopnja potrjenih novih projektov v letu 2017 zelo nizka,« so dodali v IEA.

»Vsak nov dokaz kaže na to, da imamo naftni trg dveh hitrosti – na eni strani imamo namreč nove konvencionalne dejavnosti, ki so na rekordno nizki ravni, na drugi pa ameriško proizvodnjo nafte iz skrilavcev, ki beleži znatno rast. Če želimo dobiti vpogled v nadaljnji razvoj naftnega trga, se moramo torej vprašati predvsem, kako dolgo bo povečana ponudba ameriške nate iz skrilavcev lahko nadomeščala upočasnjeno rast na drugih področjih naftnega sektorja?« je dejal izvršni direktor IEA Fatih Birol.

IEA je ob tem izpostavila tudi dejstvo, da je ameriški sektor nafte iz skrilavcev svoje stroške znižal že do te mere, da je v mnogih primerih bolj konkurenčen od konvencionalnih projektov. V teksaškem nahajališču Permian je denimo trenutna povprečna za pokritje stroškov (»break-even«) 40-45 dolarjev na sodček. Poleg tega naj bi se proizvodnja tekočin iz ameriškega plina iz skrilavcev pri trenutnih cenah do leta 2022 povečala še za 2,3 milijona sodčkov na dan, v primeru nadaljnjega dviga cen pa naj bi bila rast še večja.

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice