Arhiv novic

Arhiv novic

Hrvaška prehrambna industrija najbolj zanimiva za prihranke energije; tudi za slovenski GGE

V hrvaški industriji so največji potenciali za zmanjšanje rabe energije v sektorjih z največjo rabo električne energije, to so prehrambna industrija, industrija gradbenih materialov, železarska in jeklarska industrija in kemična industrija.

Če predpostavimo uvajanje ekonomsko izvedljivih ukrepov, potencialni prihranki električne energije znašajo 5-10 % v prehrambni in gradbeni industriji in 12-16 % v kemični industriji, potencialni prihranki toplotne energije pa 10-15 % v prehrambni industriji, 5-8 % v gradbeni industriji in 15-20 % v kemični industriji.

Na Hrvaškem industrija porabi okoli 18 % celotne energije, je razvidno iz poročila Monitoring energetske učinkovitosti 2015 v Jadranski regiji (Slovenija, Hrvaška, BiH in Srbija), ki ga je pripravil Siemens. Slednji navaja podatke EIHP, ki kažejo, da se je končna poraba energije v hrvaški industriji v obdobju 2009-2013 zmanjšala za skoraj 6 %, iz 1435 ktoe na 1123 ktoe.

Po podatkih Mednarodnega agencije za energijo (IEA) in Eurostata, ki jih je za leto 2013 zbral EIHP, so največji porabniki energije v hrvaški industriji industrija nekovinskih materialov, prehrambna in tobačna industrija, kemična in petrokemična industrija in gradbena industrija.


Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice