Arhiv novic

Arhiv novic

Hrvaška naredila prvi korak v smeri razvoja sektorja CCS

Hrvaška namerava do leta 2026 oblikovati državno politiko za razvoj sektorja zajemanja in shranjevanja ogljika (CCS), je sporočilo hrvaško ministrstvo za gospodarstvo.

Ministrstvo je oblikovalo prvi osnutek revidiranega nacionalnega energetskega in podnebnega načrta za obdobje 2021–2030, ki vključuje tudi načrte za državno politiko CCS, in ga poslalo v pregled Evropski komisiji.

»Vlada predlaga, da se denar iz sklada EU za okrevanje uporabi za izvedbo ocene potenciala tehnologije CCS in za študije izvedljivosti in varstva okolja, ki bodo v pomoč pri določanju točnih lokacij za prihodnje geološko shranjevanje ogljikovega dioksida,« so pojasnili na ministrstvu.

Obenem so navedli, da je potencial za shranjevanje ogljikovega dioksida na Hrvaškem precejšen, še posebej na severu države in v občini Bockovac blizu madžarske meje. »Opuščena naftna in plinska polja ter tudi polja, ki so še vedno v uporabi, so glavni kandidati za skladiščne lokacije. Uporabili bi lahko tudi geološke formacije, kot so globoki slani vodonosniki.«

Kot razkriva poročilo, ki je nastalo v okviru projekta za uvajanje tehnologij CCS, ki so ga finančno podprle Islandija, Lihtenštajn in Norveška, so največji proizvajalci toplogrednih plinov na Hrvaškem proizvodnja toplote in električne energije, proizvodnja cementa in apna, kemična industrija ter rafiniranje nafte.

Poročilo obenem navaja, da je hrvaška zakonodaja, ki trenutno zajema dejavnosti na področju CCS, nezadostna, še posebej kar se tiče zajemanja in transporta.

Hrvaška namerava v skladu s svojim energetskim in podnebnim načrtom do leta 2026 vložiti 14 milijonov evrov v pilotni projekt za komercializacijo postopka CCS, v obdobju 2031–2050 pa nameniti še 280 milijonov evrov sredstev EU za nadaljnji razvoj infrastrukture CCS.

Ministrstvo je povedalo, da je podprlo že dva projekta na področju CCS, povezana s proizvodnjo cementa in v katerih sodelujeta družbi Holcim Hrvaška in Nexe. Prva je nedavno sporočila, da namerava svoj projekt CCS (v vrednosti 237 milijonov evrov) dokončati do leta 2028.

Hrvaška namerava sodelovati tudi s Francijo in Italijo pri razvoju mednarodnih objektov za shranjevanje ogljika, ob čemer bo en tovrstni objekt postavljen v zahodnem Sredozemlju, še en pa na jadranski obali blizu Ravene, so še dejali na ministrstvu. 

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice