Arhiv novic

Arhiv novic

Hoteli Bernardin in GGE zagnali 150.000 evrov vredno toplotno črpalko v San Simonu

»Takšni projekti, kot je na primer zagon toplotne črpalke v San Simon resortu, so pomembni koraki na poti k ciljem, ki si jih je zastavila Slovenija,« je na decembrski otvoritvi 150.000 evrov vredne naložbe v izolskem San Simonu poudarila ministrica za okolje in prostor Irena Majcen. Tudi minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je prepričan, da mora Slovenija iskati priložnosti v trajnostnem razvoju. Sistem treh toplotnih črpalk bo pozimi objekte ogreval, poleti pa hladil. – O pomenu tega trajnostnega energetskega projekta pa priča tudi dejstvo, da sta njegov zaključek pozdravila kar dva ministra.

Gospodarski minister Počivalšek je pri tem poudaril, da so srečanja s podjetniki »najboljši del posla« in da pozdravlja zagon toplotne črpalke, ki zmanjšuje ne le stroške podjetja, ampak tudi njegove vplive na okolje. Izpostavil je tudi pomen te naložbe za turizem ter poudaril, da gospodarstvo potrebuje stabilno poslovno in davčno okolje ter da mora svoje priložnosti iskati v trajnostnem razvoju in vlaganju v brezogljično družbo. 

»Okoljski vidik bo v prihodnosti vse bolj poudarjen,« pa je menila ministrica za okolje in prostor Irena Majcen. Izpostavila je, da je pomembno, da se Slovenija aktivno vključi v doseganje ciljev, ki so bili sprejeti na nedavni konferenci v Parizu, ter da izkoristimo prednost, ki jo naši državi prinašajo gozdovi. Ministrica je prepričana, da je naložba Hotelov Bernardin pomemben korak na poti k cilje, ki si jih je zastavila Slovenija. »Okoljski projekti so naravnani tako, da niso le prijazni do okolja, ampak prinašajo tudi finančne ugodnosti, ko omogočajo, da se bodo taki projekti izvajali tudi v prihodnosti,« je dejala ministrica.

Toplotna črpalka, ki jo je družba Hoteli Bernardin postavila skupaj s partnerjem – podjetjem GGE, je že tretja po vrsti. Prvo so (prav tako v sodelovanju z GGE) pognali lani v Grand hotelu Bernardin, katere vrednost je znašala 250.000 evrov, v hotelu Salinera v Strunjanu. 

Kljub temu, da so stroški ogrevanja zaradi novega sistema skupaj nižji za 50 odstotkov, bodo za upravljavca hotela San Simon nižji le za 13 odstotkov oziroma na leto za približno 10.000 evrov. »Prihranke si moramo namreč deliti, da lahko odplačamo naložbo,« je pri tem pojasnil direktor GGE Luka Komazec. 


Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice