Arhiv novic

Arhiv novic

Hitro rastoča gospodarstva vse več vlagajo v OVE

V letu 2015 so hitro rastoča gospodarstva, kot so na primer Kitajska, Indija in Mavretanija, za obnovljive vire energije (OVE) in goriva prvič v zgodovini porabile več sredstev kot razvita gospodarstva, ugotavljajo avtorji poročila z naslovom 'Globalno stanje na področju OVE' (Renewables Global Status Report). V lanskem letu je bilo tako dodanih 147 gigavatov (GW) zmogljivosti iz obnovljivih virov energije.

Leto 2015 je bilo leto velikih dosežkov na področju OVE, saj so se svetovne zmogljivosti povečevale najhitreje doslej. Kot pa je še zapisano v poročilu, ki ga je izdala mednarodna organizacija REN21, ki združuje strokovnjake na področju energetike, vladne predstavnike ter nevladne organizacije, nekateri izzivi sicer ostajajo, a so ti predvsem zunaj elektroenergetskega sektorja.
»V tem letu je bilo na področju OVE več pomembnih dogodkov, med njimi tudi precejšen padec svetovnih cen goriv, več razglasitev najnižjih cen za dolgoročne pogodbe na področju električne energije iz OVE doslej, velika rast zanimanja za skladiščenje energije ter podpis zgodovinskega podnebnega sporazuma v Parizu, v katerem je sodelovala celotna svetovna skupnost,«je zapisano v poročilu.
Naložbe v OVE so lani dosegle več kot dvakrat večjo vrednost od naložb v nove elektrarne na plin in premog, medtem ko so Kitajska, ZDA, Japonska, Velika Britanija in Indija prispevale največji delež zelene električne energije, in to kljub znatnemu padcu cen fosilnih goriv. Zmanjšali so se tudi stroški OVE.
V letu 2015 je bilo torej dodanih za 147 GW zmogljivosti (predvsem vetrnih in sončnih), kar predstavlja največjo letno rast doslej. Po mnenju izvršilne sekretarke REN21 Christine Lins je to jasen dokaz, da so te tehnologije povsem stroškovno konkurenčne fosilnim gorivom. Kot je še dejala, je preferenco za OVE izkazalo že precej držav, elektrarn in investitorjev, kar je zelo pozitiven znak. Povečale so se tudi zmogljivosti na področju ogrevanja s pomočjo OVE, in sicer za okoli 38 gigavatov toplotne moči (GWth), ter tudi skupna proizvodnja biogoriv. Do te rasti je prišlo kljub precejšnjemu padcu svetovnih cen vseh fosilnih goriv, nadaljnjim subvencijam za fosilna goriva in drugim izzivom, s katerimi se sooča sektor OVE, vključno z vključevanjem vse večjih deležev OVE, nestabilnostjo na področju politik in politike ter regulatornimi ovirami in fiskalnimi omejitvami, izpostavljajo avtorji poročila.


Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice