Arhiv novic

Arhiv novic

HESS bi lahko z gradnjo 4 MW sončne elektrarne pri HE Brežice začel v 2024

Hidroelektrarne na Spodnji Savi (HESS) načrtujejo začetek gradnje 4 MW fotonapetostne elektrarne na lokaciji deponije sedimentov D2 ob visokovodnem nasipu pretočne akumulacije hidroelektrarne (HE) Brežice v naslednjem letu, so sporočili iz HESS. Dodajajo, da so letos že izpolnili svoje cilje na področju obnovljivih virov.

»Trenutno smo v fazi sprejemanja občinskega podrobnega prostorskega načrta (OPPN) za navedeno elektrarno. Hkrati je izdelana dokumentacija za pridobitev gradbenega dovoljenja (DGD), pri čemer pridobivamo končna mnenja k tej dokumentaciji. Zaključiti pa je potrebno še postopke pridobivanja stavbnih pravic in služnosti za priključno infrastrukturo,« so pojasnili v HESS.

Obenem ocenjujejo, da trajajo postopki umeščanja v prostor in pridobivanje vseh potrebnih mnenj in dovoljenj razmeroma dolgo (okoli 2 leti). »Po naših izračunih trenutno od same pobude do uporabnega dovoljenja za tovrstno investicijo traja skupaj okoli 40 mesecev.«

HESS je sicer letos z izgradnjo fotonapetostnih elektrarn skupne moči 6,7 MW (velika 6 MW sončna elektrarna ob pretočni akumulaciji HE Brežice in male sončne elektrarne na strehah objektov družbe HESS) tudi že izpolnil plan za leto 2023, so še povedali.

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice