Arhiv novic

Arhiv novic

Gospodinjstva vse več porabijo za energijo, po novem pa lahko porabo stalno spremljajo

Statistični podatki kažejo, da za energente namenimo vse več denarja. Tako so leta 2012 gospodinjstva namenila za energente 7,4 odstotka vseh svojih razpoložljivih sredstev, pri čemer tisti z najnižjimi dohodki namenijo za energijo skorajda petino svojega denarja, ugotavlja statistični urad. Dobra novica pa je ta, da lahko svojo porabo energije spremljate in tako znižate stroške. Inštitut Integra, ki sodeluje v mednarodnem projektu »Social Electricity«, usmerjenem v ozaveščanje in trajnostni razvoj, nas usmerja na novo aplikacijo, kjer lahko prijavljeni uporabniki sproti spremljajo porabo energije.

Izdatki gospodinjstev za energente so vse višji. Leta 2012 so gospodinjstva v Sloveniji namenila za elektriko, plin in druga goriva v povprečju 7,4 odstotka vseh svojih razpoložljivih sredstev, kar je za 0,8 odstotne točke več kot v letu 2000. Najrevnejša gospodinjstva namenjajo za energente največji delež svojih razpoložljivih sredstev: razporeditev gospodinjstev po dohodkovnih kvintilih namreč pokaže, da so izdatki za elektriko, plin in druga goriva v prvem kvintilu (to je 20 odstotkov gospodinjstev z najnižjimi dohodki) leta 2012 predstavljali kar 18,9 odstotka vseh razpoložljivih sredstev, v drugem kvintilu 12,1 odstotka, v tretjem 9,2 odstotka, v četrtem 6,6 odstotka, v petem kvintilu (to je 20 odstotkov gospodinjstev z najvišjimi dohodki) pa je ta delež znašal 4,4 odstotka.

Po novem pa lahko uporabniki spremljajo lastno porabo električne energije in jo tudi primerjajo z drugimi prijavljenimi deležniki v aplikaciji - tako v lastnem kraju, kot tudi širom države in vse Evrope.

Aplikacija je na voljo na strani: www.social-electricity.com

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice