Arhiv novic

Arhiv novic

Gospodinjski aparati morajo biti vse bolj učinkoviti

Tudi gospodinjski aparat so pod pritiskom znižanja rabe energije, in to ne samo zaradi zahtev trga, pač pa tudi zakonodaje. Tako se leta 2020 obeta novo energijsko označevanje, ki bo močno zaostrilo zahteve, je sredi marca na mednarodni konferenci daljinske energetike – v organizaciji SDDE/SZE - povedal Andrej Ljubenko iz Gorenja.

Kot pravi Ljubenko, bo od leta 2018/19 veljavna nova Direktiva Evropskega parlamenta o energijskem označevanju hladilno-zamrzovalnih aparatov, ki bo zaostrila zahteve. Tako bo danes najučinkovitejši razred A+++ padel pod razred C, nad katerim bosta razreda B in A.

Poleg vedno bolj zaostrene zakonodaje pa pritisk po učinkovitejših aparatih prihaja tudi iz smeri kupcev. Ti so namreč vedno bolj ozaveščeni in posegajo po bolj učinkovitih aparatih, je dejal Ljubenko.

Učinkoviti aparati pa so hkrati dokaz tehnoloških kompetenc. »Seveda pa se s tem prav tako dvigne ugled znamke,« je pojasnil Ljubenko.

Omenil je, da bo leta 2023 najučinkovitejši hladilno-zamrzovalni aparat Gorenja rabil 60 % manj energije kot 10 let prej.

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice