Arhiv novic

Arhiv novic

Google svetuje, ali se splača postaviti sončne panele

Google sodeluje v več kot dve milijardi dolarjev vrednem proektu »Sunroof« oziroma »Sončna streha«. Od sredine avgusta je tako v okviru omenjenega projekta v nekaj ameriških krajih na voljo aplikacija, ki vam svetuje, ali se vam na streho splača postaviti sončne panele.

Tudi informacije o sončnih elektrarnah ljudje vse pogosteje iščejo s pomočjo spletnega iskalnika google. Eden od inženirjev družbe Google je tako dobil idejo, da bi uporabnikom ponudil nekakšen zemljevid z vsemi potrebnimi zbranimi podatki na enem mestu. Uporabili so podatke, ki jih že vsebuje njihova storitev google maps (zemljevidi) in jih nadgradili z vsemi ostalimi informacijami, ki zanimajo potencialne investitorje v sončne panele. Tako so ustvarili nekakšen »zemljevid sonca«, v katerega zgolj vneseš naslov stavbe, ta pa te opremi z vsemi potrebnimi podatki, ki ti pomagajo pri odločitvi glede sončnih panelov – na primer koliko ur sonce obseva streho, kakšen je njen potencial, koliko panelov bi potrebovala, koliko lahko prihraniš, če nanjo namestiš sončno elektrarno, ponudi pa ti tudi seznam vseh podjetij v bližini, ki se ukvarjajo s sončnimi paneli.

Trenutno je zemljevid na voljo le v nekaj krajih po Ameriki, na Googlu pa obljubljajo, da ga bodo kmalu lahko uporabljali vsi Američani in da ga bodo morda razširili po vsem svetu.

Predstavitveni video si lahko ogledate
TUKAJ

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice