Arhiv novic

Arhiv novic

Globalni trg za baterijsko shranjevanje energije naj bi se do 2023 povečal za 7 odstotkov

Svetovni trg za shranjevanje energije v baterijah naj bi se do leta 2023 povečal za 7 odstotkov na 13,13 milijarde ameriški dolarjev. Azijsko-pacifiška (APAC) regija in regija EMEA, ki vključuje Evropo, Bližnji vzhod in Afriko, bosta v obdobju 2019-2023 prevladujoča trga za sisteme za baterijsko shranjevanje energije, kaže analiza podatkovnega in analitičnega podjetja GlobalData.

Poročilo podjetja GlobalData kaže, da sta padec cen tehnologij in naraščajoč razvoj na trgu z električno energijo glavni gonilni sili za trg za shranjevanje energije v baterijah.

Po podatkih GlobalData je regija APAC lani predstavljala 45 odstotkov inštaliranih svetovnih zmogljivosti za shranjevanje v baterijah in naj bi tudi v napovedanem obdobju ohranila vodilni položaj. Vrednost trga v tej regiji naj bi tako leta 2023 dosegla 6,05 milijarde dolarjev. Na Kitajskem, v Indiji, na Japonskem, v Južni Koreji in zlasti na Filipinih bo znatno povečanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih virov, povezanih z omrežjem, zahtevalo regulacijo frekvence v omrežjih, ugotavlja podjetje.

Regija EMEA je med letoma 2013 in 2018 znatno povečala svoj delež na svetovnem trgu za baterijsko shranjevanje, na 26 odstotkov v vrednosti 1,72 milijarde dolarjev. »V regiji je prisotno močno povpraševanje po fleksibilnosti zaradi tehnološkega napredka, razvijajočih se tržnih razmer, močnih raziskovalnih zmogljivosti in podpornih politik. Bližnji vzhod in Afrika sta majhna trga, kjer pa se bo povpraševanjem po shranjevanju po pričakovanjih povečalo, ko bo proizvodnja energije iz obnovljivih virov pridobila pomemben delež na trgu,« pravijo v GlobalData.

Trg za baterijsko shranjevanje v Amerikah je bil lani nekoliko večji kot v regiji EMEA z registrirano vrednostjo 1,97 milijarde dolarjev, kar predstavlja približno 28 odstotkov svetovnega trga. Bhavana Sri iz GlobalData ocenjuje, da bo sicer trg za baterijsko shranjevanje energije v ZDA leta 2023 dosegel 2,96 milijarde dolarjev, kar predstavlja 23 odstotkov svetovnega trga.

»Z razvojem energetskega trga v smeri sprejema novih tehnologij in prilagoditve različnim tržnim trendom bo shranjevanje energije igralo osrednjo vlogo pri prehodu in preoblikovanju energetskega sektorja,« dodaja Bhavana Sri.

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice