Arhiv novic

Arhiv novic

Evropski svet sprejel uredbo o zmanjšanju emisij toplogrednih plinov

Evropski svet je sredi maja sprejel uredbo o zmanjšanju emisij toplogrednih plinov. Ta določa zavezujoče cilje za države članice v zvezi z zmanjšanjem emisij v sektorjih, ki ne spadajo v področje uporabe sistema EU za trgovanje z emisijami, in sicer za obdobje od leta 2021 do leta 2030.

Kot so poudarili v sporočilu za javnost, je s tem »EU korak bližje k izpolnjevanju svoje zaveze iz Pariškega sporazuma, da do leta 2030 za najmanj 40 % zmanjša emisije toplogrednih plinov glede na ravni iz leta 1990«. Pojasnili so, da je cilj uredbe »zagotoviti, da EU v sektorjih, pri katerih so prizadevanja deljena, do leta 2030 zmanjša emisije toplogrednih plinov za 30 % v primerjavi z ravnmi iz leta 2005. Ti sektorji vključujejo gradbeništvo, kmetijstvo (emisije, ki niso emisije ogljikovega dioksida), sektor ravnanja z odpadki in promet (razen letalskega in mednarodnega prometa).«

Začasen dogovor, ki so ga dosegli lani decembra, so potrdili 17. januarja letos.

Po uradnem sprejetju zakonodajnega akta, ki je zadnji korak v procesu, bo uredba objavljena v Uradnem listu EU, veljati pa bo začela dvajset dni po objavi.

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice