Arhiv novic

Arhiv novic

Evropski poslanci sprejeli zakon o zmanjšanju emisij CO2 in financiranju nizkoogljičnih inovacij

Evropski parlament je v začetku februarja sprejel zakon o okrepitvi omejevanja izpustov CO2 iz industrije, s katerim naj bi EU začela uresničevati zaveze iz pariškega podnebnega sporazuma, je razvidno iz objave na njihovi spletni strani. Prepričani so, da se bodo s pomočjo novega zakona izpusti toplogrednih plinov zmanjševali veliko hitreje, zakon pa bo omogočil tudi financiranje inovacij na področju nizkoogljičnosti.

O novih pravilih sta Evropski parlament in Svet EU pred tem že dosegla neformalni dogovor, njihova uvedba pa naj bi pospešila letno zmanjševanje deleža pravic do emisij iz evropske sheme za trgovanje z emisijami (ETS), ki se prodajo na dražbi in ki pokriva približno 40 % emisij toplogrednih plinov v EU.

Nov zakon tako delež pravic do emisij, ki se dajo na trg, od leta 2021 naprej predvidoma vsako leto znižuje za 2,2 %, kar je za 1,74 % več kot je bilo načrtovano. Kot pravijo v Evropskem parlamentu, bodo ta faktor še naprej redno pregledovali, cilj pa je dodatno znižanje do leta 2024.

Naslednji ukrep predvideva podvojitev števila pravic, ki se lahko vključijo v rezervo za stabilnost trga (MRS) v okviru ETS, če na trgu pride do presežka pravic do emisij. Če bo prišlo do uporabe rezerve, bo ta v prvih štirih letih vsako dražbeno obdobje absorbirala do 24 % presežnih pravic, s tem pa naj bi zvišala njihovo ceno, kar naj bi bila dodatna spodbuda za zmanjševanje emisij.

Zakon predvideva tudi dva sklada – sklad za modernizacijo in sklad za inovacije –, ki bosta pomagala spodbujati inovacije in prehod v nizkoogljično gospodarstvo. Sklad za inovacije bo zagotovil finančno podporo obnovljivim virom energije, zajemanju in skladiščenju ogljika ter nizkoogljičnim inovacijskim projektom, medtem ko bo sklad za modernizacijo financiral posodobitev energetskih sistemov v državah EU z nizkimi prihodki. Evropski poslanci so poostrili pravila financiranja s čimer naj bi preprečili, da bi se financirali projekti proizvodnje energije na premog, z izjemo daljinskega ogrevanja v najrevnejših državah članicah.

Namen zakona je tudi preprečiti teko imenovano »uhajanje ogljika« oziroma tveganje, da bi podjetja zaradi politike zmanjševanja emisij svojo proizvodnjo preselila ven iz EU. Tisti sektorji, v katerih je največje tveganja za selitev proizvodnje, bodo pravice ETS prejeli brezplačno, medtem ko bodo manj izpostavljeni sektorji brezplačno dobili 30 % pravic, so še poudarili v Evropskem parlamentu.

Zakon mora pred objavo v evropskem uradnem listu potrditi še Svet EU.

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice