Arhiv novic

Arhiv novic

Evropski porabniki energije bodo v prihodnosti bolj aktivni

Glavna tema četrte letne konference agencije ACER, ki je pred dnevi potekala na Brdu pri Kranju, so bili porabniki. Dokončno oblikovanje novega energetskega trga in njegova nadaljnja krepitev morata koristiti vsem. Izjemno pomembno je, da cene, ki jih plačujejo porabniki, odražajo tržno ceno. Radi bi okrepili maloprodajni trg – v korist porabnikov, je pri tem nanizal direktor agencije za sodelovanje energetskih regulatorjev ACER Alberto Pototschnig. Da bi to zagotovili, je evropski komisar za podnebne ukrepe in energijo Miguel Arias Cañete napovedal, da bo komisija s 15. julijem predstavila novo zasnovo energetskega trga. Prehajamo v nov svet, kjer se bodo obnovljivi viri energije (OVE) izkoriščali v večji meri, je pri tem napovedal komisar.


Kot je znano, je prišlo v zadnjem času v energetskem sistemu EU do marsikatere spremembe, porabniki pa, tako kot tudi mnogi drugi, ob tem ostajajo zelo pasivni. Z uvedbo teh sprememb na trgu električne energije si želi EU porabnike spodbuditi k bolj aktivnemu pristopu, in obenem povečati proizvodnjo energije iz OVE, za kar pa potrebuje fleksibilno elektroenergetsko omrežje, ki bo omogočilo vključitev več OVE. Če pa želimo, da porabniki spremenijo svoje navade, jih je najprej potrebno izobraziti o energetiki. Porabniki namreč pogosto nimajo potrebnih informacij o porabi energije in o varčevanju z njo. 

Najprej moramo račune oblikovati tako, da bo z njih jasno razvidno, za kaj odjemalci pravzaprav plačujejo, je povedal Cañete in ob tem izpostavil pomanjkanje konkurenčnosti na nekaterih maloprodajnih trgih. Vsak porabnik bi moral imeti možnost zamenjati ponudnika v enem samem dnevu, je še dodal. Ta postopek naj bi po besedah komisarja v nekaterih državah danes namreč trajal tudi do 90 dni.

Ena glavnih koristi, ki jo porabniki pričakujejo od energetske unije – poleg ugodnejših cen – je večja preglednost cen in večja izbira ponudnikov, so obljubili na ACER-jevi konferenci. Kot pravi Popotschnig, pa naj bi imeli porabniki v novem energetskem modelu tudi večjo vlogo v sami razpravi o energetiki.
Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice