Arhiv novic

Arhiv novic

Evropski fotovoltaiki proti uvoznim oviram za kitajske izdelke

Evropska fotovoltaična industrija, natančneje 34 nacionalnih združenj na področju fotovoltaike in obnovljivih virov energije, je na evropsko komisarko za področje trgovine Cecilio Malmström naslovilo pobudo, s katero Evropsko komisijo pozivajo k prenehanju izvajanja uvoznih ovir za kitajske fotovoltaične panele in sončne celice, so sporočili iz slovenskega združenja. Prepričani so, da to negativno vpliva na celoten evropski fotovoltaični sektor.

Komisarko so opozorili, da je treba minimalne uvozne cene in protidumpinške ter protisubvencijske ukrepe na fotovoltaične celice in module iz Kitajske nemudoma odstraniti. »Navedene dajatve imajo nepredvidljive posledice in zelo negativen vpliv na celoten evropski fotovoltaični sektor, ki škoduje obstoju številnih delovnih mest, ustvarjanju dodane vrednosti in namestitvi novih sončnih elektrarn v Evropi,« so zapisali.

Poudarili so, da je bila Evropa še pred nekaj leti vodilni svetovni trg na področju fotovoltraične energije, »sedaj pa je v primerjavi z globalnim razcvetom sončnih elektrarn zelo majhen trg. V letu 2010 je Evropa predstavljala skoraj 80 % svetovnih kapacitet sončnih elektrarn, v letu 2015 pa je predstavljala le še nekaj več kot 15 %. To je izplen Evrope v obdobju petletnega globalnega razvoja fotovoltaičnega trga, ki se je v tem obdobju povečal s 40 GW do 230GW,« so zapisali in dodali, da v času, ko se je evropski trg fotovoltaike zmanjšal, sektor potrebuje ukrepe za povečanje povpraševanja in ne ukrepov, ki povečujejo stroške.

Kot je poudaril James Watson, predsednik SolarPower Europe, krovnega evropskega združenja podjetij, ki delujejo na področju fotovoltaike in sončnih elektrarn, »EU izvaja uvozne ovire že več kot tri leta brez prave koristi za evropsko fotovoltaično industrijo«. Prepričan je, da potrebuje EU boljši in bolj dodelan pristop za podporo evropskim proizvajalcem fotovoltaičnih panelov in da so carinske ovire omejen instrument, ki škoduje veliki večini (80 %) proizvodnih delovnih mest na področju fotovoltaike in z njimi povezanih dejavnosti. »Evropska komisija mora poiskati pot za fotovoltaiko brez carin in cenovnih mehanizmov,« je poudaril Watson.

Minimalne uvozne cene in dajatve zvišujejo ceno investicij v sončne elektrarne, so fotovoltaiki zapisali v pismu komisarki. »S tem se podaljšuje čas povračila naložb in potreba po finančni podpori za naložbe v sončno energijo. Zaradi tako izmaličenih tržnih pogojev je električna energija iz sončnih elektrarn dražja, kot bi morala biti. To ne služi interesom EU na področju obnovljivih virov energije,« so odločni. Opozarjajo, da cene fotovoltaičnih modulov padajo povsod drugje po svetu skladno z obsegom proizvodnje. »Na žalost pa se v Evropi, zaradi ukrepov minimalnih uvoznih cen in dajatev, cena fotovoltaičnih modulov povečuje, četudi bi se, po ekonomski logiki povečanega obsega proizvodnje, morala nižati.«

Ugotavljajo, da ima ta trend nepredvidljive posledice za 80 % delovnih mest v evropskem sektorju fotovoltaike, ki niso vezana neposredno na proizvodnjo fotovoltaičnih panelov. »Z umetnim vzdrževanjem visokih cen fotovoltaičnih modulov je vzpostavljen močan cenovni pritisk na proizvajalce drugih fotovoltaičnih proizvodov, kjer ima Evropa trenutno vodilno vlogo. Težo navedenih ukrepov tako nosijo tudi proizvajalci inverterjev, montaža jeklenih okvirjev in drugi deli evropske fotovoltaične industrije. To je tveganje obstoja delovnih mest v nekaterih ključnih sektorjih evropske proizvodnje v času, ko le-ta potrebujejo podporo politike,« so še zapisali.

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice