Arhiv novic

Arhiv novic

Evropski župani vse bolj povezani v boju proti podnebnim spremembam

Pred dnevi so se v Bruslju sestali predstavniki vodilnih krajev in mest na področju blaženja in prilagajanja podnebnim spremembam, kjer so oblikovali novo Konvencijo županov. Konvencijo županov so namreč združili s pobudo »Mayors Adapt« (Župani se prilagajajo), ob tem pa določili tudi nov cilj – vsaj 40-odstotno zmanjšanje emisij CO2 do leta 2030. 

Z združitvijo omenjenih pobud je nastala nova Konvencija županov, ki združuje oba stebra boja proti podnebnim spremembam – blaženje in prilagajanje, je na Odprtih dnevih 2015 v Bruslju povedala Jana Cicimanova iz Urada Konvencije županov, ki je tudi projektna vodja pri združenju Energy Cities. Trenutno je v iniciativo Konvencija županov vključena polovica prebivalstva EU oziroma 6.563 lokalnih skupnosti. 

Holger Robrecht z Evropskega sekretariata ICLEI (Mednarodni svet za pobude za okolje na lokalni ravni), pa je izpostavil tudi, da so si regije zadale zelo ambiciozne cilje in da bo tokrat Konvencijo županov podpisalo še več mest. »Če želijo mesta svojim prebivalcem zagotoviti dostop do zanesljive, trajnostne in cenovno dostopne energije, se bodo morale spopasti s številnimi vprašanji,« je bil jasen, ob tem pa dodal, da prebivalci svoja mesta vidijo kot organizatorje, ki porabnike nagovarjajo v povezavi z energetsko unijo.

Prav zaradi tega pa je vprašanje prometa ena osrednjih tem na področju rabe energije, je še povedal Robrechts. Trajnostni promet je namreč tesno povezan s konceptom pametnega mesta.

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice