Arhiv novic

Arhiv novic

Evropska komisija objavila nova priporočila za boj proti energetski revščini

Evropska komisija je sprejela nov sveženj priporočil za boj proti energetski revščini, ki med drugim naslavljajo naložbe v strukturne ukrepe in ozaveščanje o načinih varčevanja z energijo, so sporočili iz Komisije.

Kot je Komisija zapisala v sporočilu za javnost, želijo s priporočili ponuditi osnove za odpravo temeljnih vzrokov energetske revščine.

V priporočilu, med drugim namenjeno zaščiti zlasti ranljivih odjemalcev energije, Komisija določa dobre prakse za strukturne izboljšave, ki jih lahko države članice sprejmejo za odpravo temeljnih vzrokov energetske revščine.

Poudarjene so tudi naložbe v strukturne ukrepe za odpravo nizke energetske učinkovitosti stanovanj in aparatov. Drugi ukrepi vključujejo zagotavljanje jasnih informacij o računih za energijo in praksah varčevanja z energijo ter spodbujanje državljanov, da se pridružijo energetskim skupnostim, ali se preusmerijo k rešitvam na področju energije iz obnovljivih virov. 

Priporočilo, ki mu je priložen podroben delovni dokument služb Komisije, vsebuje tudi predloge o tem, kako se lahko proračun EU uporabi na nacionalni ravni.

Evropski komisar za pravosodje Didier Reynders je ob objavi priporočil pojasnil, da se je na milijone potrošnikov težko spoprijelo z lansko rastjo cen energije in življenjskih stroškov. »Čeprav so se razmere v primerjavi s prejšnjo zimo izboljšale, so življenjski stroški še vedno visoki, cene energije pa so še vedno višje kot pred krizo,« je poudaril Reynders.

Evropska komisarka za energijo Kadri Simson pa je izpostavila, da energetska revščina ni nekaj novega, a jo je nedavna visoka rast cen energentov znova postavila bolj v ospredje. »Energetska revščina še dodatno poveča pritisk na tiste, ki so že sicer v stiski,« je dodala komisarka. 

Komisija je po njenih besedah že zagotovila več stabilnosti na trgu energentov, zdaj pa so se osredotočili na prizadevanja za dolgoročnejšo cenovno predvidljivost.

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice