Arhiv novic

Arhiv novic

Evropska komisija novembra pripravlja pilotno dražbo za proizvodnjo vodika iz obnovljivih virov

Evropska komisija 23. novembra pripravlja pilotno dražbo za subvencioniranje proizvodnje obnovljivega vodika, katere namen je povečati rabo čiste energije ter zmanjšati odvisnost od ruskih fosilnih goriv, so iz Komisije sporočili konec avgusta.

»Ta mehanizem dodeljevanja sredstev bo po pričakovanjih omogočil hitrejše uvajanje inovativnih tehnologij, potrebnih za zeleni prehod, predvsem v sektorjih, ki jih je težko razogljičiti,« so zapisali v izjavi.

Na dražbi bo po njihovih navedbah med proizvajalce obnovljivega vodika v evropskem gospodarskem prostoru dodeljenih do 800 milijonov evrov iz Sklada za inovacije. Sklad se financira iz prodaje emisijskih kuponov in se uporablja za financiranje raziskav na področju nizkoogljičnih tehnologij.

Sodelujoči proizvajalci bodo prejeli fiksni dodatek na kilogram vodika, proizvedenega v desetih letih delovanja, »s čimer se bo premostil razkorak med proizvodnimi stroški in tem, kar so odjemalci na strani povpraševanja pripravljeni plačati«, so pojasnili v Komisiji. Maksimalna višina posamezne subvencije ne sme preseči tretjine skupne vsote razpoložljivih sredstev, kar pomeni 266,7 milijona evrov.

Na razpis se bodo po besedah Komisije lahko prijavili novi elektrolizerji z zmogljivostjo najmanj 5 MW na eni lokaciji, ki bodo morali začeti delovati v petih letih od dodelitve subvencije. Komisija najnižje vrednosti fiksnega dodatka ne bo določila, najvišji dodatek pa je 4,50 evra za kilogram vodika. Vsoto bodo ob prihodnjih dražbah po potrebi spreminjali.

Če bo prijav na pilotno dražbo veliko, jo bo Komisija pripravila vsako leto in jo poleg zelenega vodika razširila še na druge produkte na področju obnovljivih virov.

Evropska sedemindvajseterica si je za leto 2030 zastavila za cilj domačo proizvodnjo vodika iz obnovljivih virov v obsegu 10 milijonov ton ter dodatnih 10 milijonov ton uvoza. Komisija je marca predstavila načrt spodbujanja naložb v proizvodnjo obnovljivega vodika prek evropske vodikove banke.

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice